BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  SAĞLIK

Bulaşık makinalarında büyük risk!

Temizlik aletleri olarak kullandığımız bulaşık makinelerinin hastalık yapıcı mantarlar ürettiği belirtildi.

Abone ol

Hemen hemen her eve bulunan bulaşık makinelerinin mantar üretme kapasitesinin yüksek olduğu uyarısı yapıldı.

Birisi 2011 yılında diğeri de geçen hafta yayımlanan araştırmalarda bulaşık makinelerindeki yüksek ısı, nem, alkalik çevrenin özel mantar türlerinin üremesine sebep olduğu belirtildi.

Uzmanlar Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika'da yapılan araştırmalarda özellikle Exophiala (siyah mayalar), Rhodotorula (kırmızı mayalar) ve Candida parapsilosis (beyaz mayalar) türlerinni bulunduğunu kaydetti.

2011 yılında yapılan araştırmada bulaşık makinelerinin yüzde 62'sinde mantar bulunduğu, bunların yüzde 56'sının beyaz maya türleri olduğu ifade edildi. Son yapılan araştırmada ise bu mantarların mevcut olduğu ve yayılma alanlarının bulaşık makinelerinin kapağına kadar ilerlediği belirtildi.

Uzmanlar mantarların tohum yayarak akciğerlere yayıldığını ve sistemik enfeksiyonlara neden olduğunu kaydetti. Bağışıklık sisteminin zayıflama riskine karşı antibiyotik tedaviler uygulanıyor. Siyah mayaların kistik fibroz hastalarının akciğerine bulaştığı ve diyabet hastalarında deri hastalıklarına yol açtığı biliniyor. Ancak sağlıklı insanlarda bir risk oluşturmadığı belirtildi.