BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kışanak görüşmeyi değerlendirdi

Yeni anayasa çalışmaları kapmasında liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ikinci durağı BDP oldu. Çiçek, BDP Eş Genel Başkanları...

Abone ol

Yeni anayasa çalışmaları kapmasında liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ikinci durağı BDP oldu. Çiçek, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile görüştü.
Yeni anayasa çalışmaları kapmasında liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Grup Başkanvekili Buldan ile görüştü. Görüşme sonrası açıklamada bulunan Kışanak, "Meclis başkanımızla yaptığımız görüşme tüm Türkiye’nin arzuladığı yeni anayasanın bir an önce yapılabilmesinin koşullarını yaratma ile ilgiliydi. Öncelikle Sayın Başkana bu konudaki ısrarı, çabaları ve emeği nedeniyle teşekkür ediyoruz. Aslında geçen yıl bitirilmesi öngörülen bir çalışmayı Sayın Başkanın da gayretleriyle sonuç alıncaya kadar ilerletme yaklaşımıyla bugüne kadar getirdiler. Gelinen düzey, hepimizin beklentilerine cevap veren bir düzey değil. Uzlaşma sağlanan madde sayısının az olması, bu kadar uzun süreli bir çalışmanın içerisinde toplamda 48 maddede uzlaşılması büyük bir problem ve eksiklik. Biz parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
Komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini söyleyen Kışanak, bunun 30 yıllık bir beklenti olduğunu ifade etti. Kışanak, "12 Eylül Darbesi’nden bu yana toplum özgürlükçü, sivil ve demokratik bir anayasayı arzuladı. Yıllarca bunun mücadelesi verildi" dedi.

"TEMPO YETERLİ DEĞİL"
Halk nezdinde yeni, demokratik ve sivil bir anayasanın tüm koşullarının oluştuğunu belirten Kışanak, açıklamasında şunları kaydetti: "Kamuoyundaki demokratik anayasa beklentisinin parlamentodaki çalışmaya yeterince yansımadığını görüyoruz. Bu bir eksiklik, bunun giderilmesi lazım. Ancak, bu beklentiyi bu parlamento karşılamak durumda. Bütün siyasi partiler topluma sivil ve demokratik bir anayasa vadettiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. O nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz ancak hızlandıracak bir yol ve yöntemin bulunmasını da arzu ediyoruz. Bugüne kadarki çalışma temposunun yeterli olmadığı açık. Bu nedenle biraz siyasi partilerin uzlaşılan madde sayısını artırabilmek için ne yapabiliriz’ sorusunu sorarak kendi iç tartışmalarını yapmaları istiyoruz. Biz, bundan sonra komisyon devam ederse uzlaşılan madde sayısını nasıl artırabiliriz, sorunlarımızı çözen, bizi geleceğe taşıyabilecek bir anayasa nasıl çıkartabiliriz’ bu konuda biraz daha özverili ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde olacağız. Diğer partilerden de bunu bekliyoruz."
Kışanak, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin olarak, "Uluslararası hukuk normlarına da aykırıdır. Evrensel demokratik ilkelere de aykırıdır. Bu kadar uzun tutukluluk süresi olamaz ve bu konuda yanlış uygulamalar var. Anayasa Mahkemesi’nin son kararı bütün bunlara işaret etmiştir" diye konuştu.
(İHA)