BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  GÜNCEL

Bugün olsa dağa çıkmazdım!

Eski PKK'lı Seydi Fırat'tan konuşulacak itiraflar. Fırat bugünkü koşullarda dağa çıkmayacağını söyledi.

Abone ol

Silahların değil siyasetin konuşmasını hedefleyen çözüm sürecinde çekilme başlarken, Türkiye'de neler değiştiğini, PKK'nın siyasi kanadından Seydi Fırat'ın açıklamaları da ortaya koydu.

PKK'nın siyasi kanadında uzun yıllar yer alan, 1999'da 8 kişilik grupla birlikte teslim olan ve 5.5 yıl cezaevinde kalan Fırat Sabah'a konuştu.

Habur sürecinde "Seydi'nin konvoyu" manşeti ile hafızalara kazınan Fırat, şunları söyledi:

KOŞULLAR OLUŞTU
Dağa çıktığımda 18-19 yaşındaydım. O günkü koşullar çok farklıydı. Örneğin, ilkokula gidiyorum. Bir gün annem beni okula götürdü. Öğretmen de akrabamız. Müdürün odasındayız. Anam Kürtçe konuşuyor, öğretmen Kürtçe bildiği halde ısrarla Türkçe konuşuyor. Anamın yüzü ekşidi, çok üzüldü. Ama bugün çok şey değişti. Anam bugünleri de gördü, artık dilini rahatça kullanıyor. Artık barışı başarmak zorundayız. Bunun için yeni bir zemin oluştu. Geldiğimiz nokta çok değerli. Bugünkü koşullarda dağa çıkmam. Kürt sorunun çözümü konusunda demokratik koşulların oluştuğunu düşünüyorum. Öcalan, örgütten barış grubu gönderilmesini istedi. Ben de katıldım. Sonra da 5.5 yıl cezaevinde kaldım. Bugün tablo farklı. Artık sürece yönelik kuşku duymuyorum. İlk kez çözüm için umutluyum, süreç topluma mal oldu. Oslo dönüm noktası oldu. Hükümet, 'gerillayı çıkarın, çözümü üstlenelim' dedi. O süreç başladı. Şimdi sıra güven inşa edilmesinde. Demokratik reformlar, yasal adımlarla yola devam edilmeli. Hiçbir toplum geleceğini öfke, kin üzerine inşa edemez. Yeni bir sayfa açıldı.

BAŞARMAK ZORUNDAYIZ
Geçmişte de ateşkesler oldu, çekilme yaşandı ancak süreçler akamete uğradı. Bugün devlet ve bölge dinamikleri açısından ortak tecrübe oluştu. Çözüm konusunda birikim, sağduyu var. Artık başarmak zorundayız. Tabiî ki iki tarafta da kaygı ve endişe var. Dilimiz, üslubumuz öyle olmalı ki yol kazalarına yer bırakılmamalı.