BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.311,51
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Buda heykelinin içinden bakın ne çıktı?

Hollanda'daki Drents Müzesi'nde bulunan M.S. 1100 yılına ait Buda heykelinin içinde, mumya olduğu ortaya çıkarıldı.

Abone ol

Bilim insanları bin yıl öncesinden kalma bir Buda heykelini bilgisayarlı tomografi (CT) taramasından geçirince heykelin içinde mumya olduğunu ortaya çıkardı. Mumyanın iç organlarının yerinde kağıtlar bulundu.

Heykeli incelemeye karar veren bilim insanları, Amersfoort kentindeki Meander Medikal Merkezi'ne CT taraması gerçekleştirdi. Tarama, heykelin içinde bir Buda rahibi olduğunu ortaya çıkardı.

Buda sanatı uzmanı Erik Brujin'in kontrolünde yapılan analizlerde, ibadet halindeki pozisyonda bulunan mumyadan endoskopi ile numune alındı. Araştırmacılar, içinde Buda ustası bulunan ilk heykeli keşfettiklerini belirtirken, mumyanın Çin Meditasyon Okulu ustalarından Liuquan'a ait olduğu tahmin ediliyor.

ORGAN DEĞİL ANTİK YAZILAR ÇIKTI

Araştırmacılar yapılan analizlerde mumyanın üzerinde şaşırtıcı keşifler yaptı. Liuquan'ın göğüs ve karnınndan alınan numunelerde halen ne olduğu bilinmeyen bir materyale rastlanırken, organların bulunması gereken boşluklarda çizimler içeren kağıtlar bulundu.

Sci-Tech sitesinde yer alan bilgiye göre, kağıtlar antik Çin karakterlerine ait çizimler içeriyor. Bilim insanları bulunan heykelin 'yaşayan Buda' inanışını temsil ettiğine inanıyor. Eski zamanlarda bazı Çinliler mumyalanmanın ölüm değil ancak ileri bir ruhsal seviyeye erişmek olduğuna inanırken, bazıları da daha fazla aydınlanmanın yolu olarak kabul ediyordu.

heykel.jpg

TEK İNANANLAR ÇİNLİLER DEĞİL

Mumyalanma sadece Çinli rahiplerde değil, Japonya'da da yapılan bir uygulama olarak biliniyor. Mumyalanacak olan Japon rahipler, kurt ve bakterilerden arınmak için her biri bin gün süren iki ayrı diyet uyguluyorlardı. Diyetin ardından taş bir mezara yerleştirilen rahipler burada ölümü bekliyordu. Gömülmelerinden bin gün sonra mezarları açılan mumyalar, tapınaklarda saygı sembolü olarak yer alıyordu.

Brujin ve ekibi, mumyanın neden organlarının çıkarılarak kağıt yerleştirildiğini henüz bilmiyor. Mumya heykel, Mayıs 2015'e kadar Macar Doğal Tarih Müzesi'nde sergilenecek.

Kaynak: Al Jazeera