BIST 9.746
DOLAR 34,04
EURO 37,94
ALTIN 2.827,55
HABER /  DÜNYA

Bu yöntem 2 nükleer santrale eşdeğer

Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen, yalıtımsız binaların harcadığı enerjinin, 2 nükleer santrale eşdeğer olduğunu söyledi. <br/>Pelesen yapt...

Abone ol

Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen, yalıtımsız binaların harcadığı enerjinin, 2 nükleer santrale eşdeğer olduğunu söyledi.
Pelesen yaptığı açıklamada, Türkiye’de hızlı ekonomik büyüme, sanayileşme, artan teknoloji kullanımı ve nüfus artışı derken enerji kullanımının her geçen gün arttığını belirterek, "Enerji kaynakları da yeterli olmadığı için ihtiyacın yüzde 75’i ithalatla karşılanıyor. İthalatı azaltmak için sık sık nükleer santraller gündeme gelse de aslında çok daha çevreci ve ekonomik bir çözüm bulunuyor. Ülkemizde ısı yalıtımı bulunmayan 16 milyon binaya yalıtım yapılması halinde iki nükleer santralin üreteceği enerji tasarruf edilecek.

BU YÖNTEMLE 9,3 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDİLECEK
Türkiye, bu yöntemle yılda 9,3 milyar dolar kazanacak ve enerjide ithalat bağımlılığından kurtulacak" dedi.
Türkiye’de artan enerji ihtiyaçlarının ithalatla karşılandığını belirten Pelesen, "Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için gündeme en sık gelen çözüm nükleer enerji santralleri olsa da enerjiyi üretmeden kazanmak çok daha çevreci ve ekonomik bir yöntem. Bunun için ülkemizde yaklaşık yüzde 85’inde ısı yalıtımı olmayan 19 milyon binaya ısı yalıtımı uygulanarak enerjide ithalat bağımlılığından kurtulmak mümkün. Bu binalara ısı yalıtımı yapılırsa sağlanacak enerji tasarrufunun ekonomik değeri yılda 9 milyar 265 milyon dolar. Bu rakam 10 bin megavat kurulu güce sahip, yaklaşık 80 milyar kilovatsaat üretim kapasiteli iki nükleer santralin üretimine denk geliyor" diye konuştu.

ÇEVRECİ TASARRUF
Ülkemizde enerji tasarrufu için önemli bir potansiyel bulunduğunu ancak bunun istenilen seviyede kullanılmadığına dikkat çeken Pelesen, şöyle devam etti:
"Enerji ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Buna karşılık nükleer enerji santralleri kurmayı hedefliyoruz. Ancak önemli bir noktayı atlıyoruz. Önceliğimiz tükettiğimiz enerjiyi kontrol altına almak olmalı. Enerji ihtiyacımız arttıkça yeni enerji kaynakları bulmaya çalışmak sonu olmayan bir süreç. Güneşin bile tükeneceğinin konuşulduğu günümüzde, asıl yapmamız gereken enerjiyi verimli hale getirecek programları uygulamak. Binalarda enerji verimliliği dediğimizde ilk çözüm ısı yalıtımı yaptırmak. Isı yalıtımı olmayan 16 milyon binayı yalıtmak, 10 bin megavat kurulu güce sahip, yaklaşık 80 milyar kilovatsaat üretim kapasiteli iki nükleer santralin üreteceği enerji kadar tasarruf elde etmek demek. Bunun ekonomik değeri de hiç az değil; her yıl 9 milyar 265 milyon dolar enerji tasarrufunu sadece ısı yalıtımıyla elde edebiliriz."
(İHA)