BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.507,87
HABER /  GÜNCEL

Bu yıl satın alınmaması gereken 10 ürün!

Teknoloji o kadar çabuk eskiyor ki eskiden vazgeçilmez olan birçok ürün artık çöp oldu. İşte satın alınmaması gerekenler listesi;

Abone ol

ABD’de ekonomi alanında internet üzerinde yayın yapan bir kuruluş, tüketicilerin bu yıldan itibaren DVD ve CD almamaları, evlerine telefon bağlatmamaları, gazete ve dergilere abone olmamaları gibi tavsiyelerde bulundu.

“Smartmoney” adlı yayın kuruluşu, on yıl önce telefon üzerinden internete bağlanıldığını ve bugün hayatın vazgeçilmezi kabul edilen pek çok elektronik aygıtın henüz olmadığını hatırlattıktan sonra, tüketicilerden, bu yıl klasikleşmiş ürünlerden uzak durarak yeni ürünlere odaklanmalarını istedi.

DVD, kitap, gazete ve dergilerin yerini hızla internet bağlantılı yeni versiyonlarına bıraktığına dikkati çeken kuruluş, enerjinin verimli kullanılması kaygısının da artık tüketiciler için önem taşıdığını kaydetti.

Smartmoney, bu yıl alınmamasını tavsiye ettiği 10 ürünü şöyle sıraladı:

1- DVD: Bir video dükkanına gidip DVD kiralamak sona eriyor. Dünyanın ve
ABD’nin en büyük VHS kaset, DVD ve oyun kiralama şirketlerinden biri olan Blockbuster, 2010 yılı sonu itibariyle dükkanlarının yüzde 22’sini kapatmayı planladığını açıkladı. Tüketiciler, ortalama 20 dolardan satılan DVD’yi satın almak yerine internet üzerinden film kiralamayı tercih ediyor.

2- Ev telefonu
: Bir süre daha devam etse de ev telefonlarının zamanla ortadan kalkacağı tahmin ediliyor. ABD’de geçen yılın ilk yarısında her beş evden birinde sadece cep telefonu vardı. Bilgisayarlar üzerinden sesli ve görüntülü görüşme imkanı sağlayan yazılımlar da ev telefonlarının ortadan kalkmasını hızlandırıyor.

3- Harici sabit disk: Fazla verileri internette depolama imkanı veren daha basit yeni alternatifler, harici sabit disklerin yerini alıyor.

4- Cep telefonu ve cep bilgisayarı fonksiyonlu smartphone: Birçok markanın, iPhone ve BlackBerry benzeri telefonlar ürettiği, ancak bunların bu iki marka kadar ilgi görmediği ifade ediliyor.

5- Küçük dijital fotoğraf makineleri: Son on yılın en cazip elektronik ürünü olan küçük dijital kameraların yerini, daha büyük ve daha pahalı olsalar da, tek objektifli, görüntüyü ayna yardımıyla yansıtan (single lens reflex/SLR) refleks kameralar alacak.

6- Gazete aboneliği: Son yıllarda tiraj kaybeden yazılı basın, yerini çoğu ücretsiz olan internet gazete ve dergilerine bırakıyor. İnsanlar giderek artan sayıda, gazete, dergi ve kitapları elektronik ortamda okumayı tercih ediyor.

7- CD: İnternet üzerinden müzik indirebilmeyi sağlayan siteler yüzünden
CD’ler artık tarih olmak üzere.

8- Yeni ders kitapları: Üniversite öğrencileri artık yeni ders kitabı almıyor. Bu durum, ikinci el kitap satışlarının neredeyse bir sektör oluşturmasına, kitapların internetten indirilebilmesine ya da kiralanmasına imkan sağlayan sitelerin varlığına bağlanıyor.

9- Benzinli araçlar: Artan benzin fiyatları tüketicileri hibrid araçlara yönlendiriyor.

10- Enerjiyi verimli kullanmayan evler ve ev araçları: Tüketiciler için artık enerji verimliliği önemli bir kıstas oldu. Bu kıstas ev ve ev eşyası alınırken de dikkate alınıyor.