BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Bu yaz yanacağız

Barajlar alarm veriyor. Yaza durum kötü. Şimdiden önlem almak gerekiyor.

Abone ol İstanbul’a su sağlayan barajlar önümüzdeki aylar için alarm veriyor. Şu an için bir risk görünmemesine rağmen, kış aylarında kapasitelerini doldurarak yazın rahat geçmesini sağlayan barajlar kapasitelerinin ancak üçte birini doldurdu.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İstanbul’un bu yıl yeteri kadar yağış alamadığını söylüyor: “Geçen yıl barajların yarısı doluydu. Şimdi ise üçte biri. Yağışlar yetersiz olduğu için barajları dolduramadık. Herkes şimdiden önlemini almalı ve tasarruf tedbirlerine başlamalı. Yazın susuz kalacağız.”

Yağışlar yüzde 50 azaldı..

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerine bakıldığında Ekim ve Kasım aylarının mevsim normallerinde gittiği fakat daha sonra kuraklık yaşandığı ortaya çıkıyor. Örneğin Aralık ayı ortalaması metrekareye 107,2 kilogram iken bu yıl sadece 67,8 kilogram yağış düştü. Ocak ayında da benzer durum yaşandı. Ocak ortalaması 87,3 kilogram iken bu yıl sadece 43,1 kilogram yağış düştü. Bu verilere göre yağış miktarı neredeyse yarı yarıya azalmış oldu. İstanbul’a metrekareye yıllık ortalama 673 kilogram yağış düşerken 2007 yılında bu rakam 434 kilogramda kaldı. Şu anda İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 35 ve barajlarda ortalama 300 milyon metreküp su bulunuyor. Eğer İstanbul’a bir damla bile yağmur düşmezse bu su ancak 154 gün yeter.