BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

3 milyon kişi öldürme planı

12 Mart muhtırasından önce korkunç katliam planları ypılmış. 9 Mart cuntasının planı deşifre edildi,.

Abone ol

Aksiyon haber dergisi, 12 Mart 1971 askerî müdahalesine ışık tutacak çarpıcı bir söyleşiyi dün piyasaya çıkan yeni sayısında kapak yaptı.

1972 yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idam sehpasına çıkaran mahkeme heyetinde savcı yardımcısı olarak bulunan Baki Tuğ, muhtırayla sonuçlanan sürecin arşivlerde kalan ve akıllara durgunluk verecek yönlerini gün yüzüne çıkardı.

9 Mart cuntasının, 3 milyon kişiyi öldürmeyi planladığını açıklayan Tuğ, katledilecek isimlerin listesinin de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arşivinde bulunduğunu iddia etti.

Tuğ, bugün o döneme ilişkin açıklamalar yapan ve aralarında çok sayıda işadamının da bulunduğu isimlerin listede yer aldığını ifade ederken, listenin devlet sırrı olması sebebiyle açıklanmasının doğru olmayacağını vurguladı.

Baki Tuğ, 27 Mayıs ile 12 Mart'ın kıyaslanmasına da karşı çıktı. Tuğ, "27 Mayıs'ta da 3 kişi idam edilmiştir, 12 Mart'ta da. Ama ilk idam edilenler milli irade ile iktidara gelenlerdir. Bunlar tam tersi. 'Anayasal düzeni değiştirelim, Türk insanını öldürelim, Rusya ile bu işi götürelim anlayışı vardı." diye konuştu.