BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu yaz 2 meyva hem bol hem ucuz olacak

Kışın gelen bol yağış üreticileri bir hayli sevindirmişti. Ama "artık dursun" demeye başladılar. Bir de iyi haber var; iki meyva bol ve ucuz olacak.

Abone ol

Kış döneminin bol yağışlı geçmesiyle toprağın derinlemesine nemlenmesine sevinen sebze üreticileri, çamurlu zeminde ekim yapmakta zorlanmalarından dolayı yağışların artık etkisini kaybetmesini istiyor.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, bundan sonra hava koşullarında olağanüstü bir değişiklik yaşanmaması halinde meyve rekoltesinin bol olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

BU TOPRAĞA EKİM YAPILAMAZ

Meyve konusunda bir sıkıntı olmadığını, ancak ekimi bu aylarda yapılacak olan sebzeyle ilgili bazı tereddütler bulunduğunu belirten Çakman, ''Çok nemli ve çamurlaşmış toprağa sebze ekimi yapılmaz. Sebze üreticileri bu konuda biraz sıkıntılı'' dedi.

Çakman, geçen yılki bolluk nedeniyle tarladaki ürününü ucuza satmak zorunda kalan üreticilerin, bu yıl da fazla miktardaki yağışlar nedeniyle sıkıntı içine girdiklerine değinerek, ''Yağışlar meyve ağaçları için çok faydalıydı ancak bundan sonraki yağmur, özellikle sebze üreticisini tedirgin ediyor. Bundan sonra bol yağış, sebze rekoltesini olumsuz etkiler'' diye konuştu.

''ŞEFTALİ VE ERİK BOL OLACAK''

Mehmet Çakman, Türkiye'nin çeşitli yerlerine ziyaretler gerçekleştirdiğini, meyve üreticilerinden bilgi aldığını belirterek, buna göre yaz sezonunda şeftali ve erik rekoltesinin fazla olmasını beklediklerini bildirdi.

Meyve ağaçlarının çiçeklerini dökmeye başladığını, mayıs ayı sonu veya haziran başından itibaren ürün alımına başlanacağını dile getiren Çakman, ''Şeftali ve erik bol olacak. Çilek rekoltesinde de bolluk bekleniyor. Aslında tüm meyvelerde bolluk ve bereket bekliyoruz. İnşallah bu bolluk sebzeye de yansır. Sebze ve meyve bolluğu, hükümetin enflasyonla mücadeledeki en önemli silahı olabilir'' dedi.