BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Bu ülkede hayat çekilmez hale geldi

Suriye’de, yaklaşık iki yıldır devam eden iç savaş ve Batı’nın ekonomik yaptırımları nedeniyle gıda maddelerinin fiyatları tavan yaptı. <br/...

Abone ol

Suriye’de, yaklaşık iki yıldır devam eden iç savaş ve Batı’nın ekonomik yaptırımları nedeniyle gıda maddelerinin fiyatları tavan yaptı.
Başkent Şam’da dükkan ve pazarlarda hemen her türlü tüketim maddesi bulunuyor ancak fiyatlar el yakıyor. Fiyatların reel olarak iki yıl öncesine göre üç kat daha pahalı olduğunu söyleyen Başkentliler, durumdan duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor.
Manavlar, iç savaş nedeniyle tarım alanlarının hasar görmesinden dolayı üretimin düştüğünü, ayrıca ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı fiyatların yükseldiğini belirtiyor.
Temel gıda maddelerinin yanı sıra ithal elektronik ürünlerin fiyatları da nakliye sıkıntısı nedeniyle yükselmiş durumda. Ayrıca Suriye lirası da iki yıl öncesine göre dörtte bir oranında değer yitirdi. İç savaştan önce 1 Amerikan doları 50 Suriye lirası ederken, şimdi bu rakam 200 liraya yükselmiş durumda. Doların yükselmesi de ithal ürünlerin fiyatlarının yükselmesine yol açıyor.
Suriyeli ekonomi yorumcuları, hayat pahalılığının artmasında Batılı ülkelerden tarafından uygulanan ambargoların da etkili olduğunu söylüyor.
Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Beşar Esed, artan fiyatlara karşı yükselen sesleri dindirmek için kamu çalışanları, askeri personel ve emeklililerin maaşlarına zam yapıyor.
(İHA)