BIST 10.175
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.396,39
HABER /  DÜNYA

Darbe yapan General'in bilinmeyenleri

Mısır'da ordu yönetime el koydu. Genelkurmay Başkanı geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı. Peki kim bu Genelkurmay başkanı? İşte anatomisi...

Abone ol

Mısır'da ordunun 48 saatlik ültimatomun ardından asker, yönetime el koydu. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ev hapsine alındı. Tanklar sokağa çıktı, Genelkurmay Başkanı ekranların karşısına geçti ve geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

2011 YILINDA MURSİ ATAMIŞTI

Herkes, Mısır'da yaşanan darbenin lideri Genelkurmay ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi'yi merak ediyor. Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve geldikten sonar atadığı isim Sisi'nin Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen bir isim olarak biliniyordu.

Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2011'de Genelkurmay ve Savunma Bakanı olarak atanan General, Arap Baharı sırasında başlattığı "bekaret testleri"nde de dikkat çekti.

İşte El Cezire'nin yazdığı Abdulfettah El Sisi portresinin öne çıkan satır başları:

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye tanıdığı 48 saatlik ültimatomu yerine getirmesi ardından Mısır'ın kilit karakterlerinden biri oldu. Ordu her ne kadar yaptığı açıklamada darbe yapmadıklarını belirtse de, Genelkurmay pozisyonuna Mursi tarafından atanan General Sisi'nin, ültimatomun sona ermesiyle önemli rolü olacak.

Dindar olduğu bilinen Sisi, Mursi'nin Mübarek döneminde üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'e fazla yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak çoğu Mısırlı subay gibi Sisi de, ulusalcı Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır'ın ateşli bir hayranıydı.

AMERİKAN ORDUSU'NA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Mısır ordusuna dikkate değer eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. 1979'da yapılan İsrail-Mısır barış antlaşmasından beri, Washington Mısır ordusunun en büyük destekçisi oldu. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.

AMERİKA VE İNGİLTERE'DE BULUNDU

1954'te Kahire'de doğan Sisi, Mısır askeri akademisinden "askeri bilimler" diplomasıyla 1977'de mezun oldu. Sisi, eğitimine 1992'de Birleşik Krallık Komuta ve Kurmay Üniversitesi'nde devam etti ve 2006 yılında Pennslyvania'nın ABD Ordu Savaş Üniversitesi'nde öğretmenlik derecesi aldı.

SAVAŞ DENEYİMİ OLMAYAN GENELKURMAY BAŞKANI

Savaş deneyimi olmayan Sisi, Mübarek rejimi sırasında Suudi Arabistan'da askeri ateşesi olarak hizmet etti. Bu hizmetinin ardından Mısır'da kuzey askeri bölgesinin kurmay komutanı olarak görev yaptı. Şubat 2011'de askeri konsey devrimin sonunda gücü ele aldığında, Sisi askeri istihbarat servisinin başına getirildi.


  BUNLARI DA OKUYUN!  
  MISIR'DA DARBE HABERLERİ  


MISIR'DA ORDU DARBE YAPTI (DAKİKA DAKİKA TÜM YAŞANANLAR BU HABERDE)

Mısır Ordusu verdiği 48 saatlik sürenin ardından Mursi'ye karşı darbe yaptı. Mursi gözaltına alındı ama yeri bilinmiyor. Darbecilerin lideri ekrana çıkıp Mısır'da bundan sonra neler olacağını açıkladı. 

MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

MISIR'DA ORDU TELEVİZYONLARA DA DARBE YAPTI
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.
DARBECİ EL SİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Mısır'da darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı El Sisi, yönetime el koyduktan sonra devlet televizyonundan dünyaya seslendi. El Sisi bundan sonra Mısır'da neler olacağını anlattı. 

misir-darbe-general-el-sisi-açiklama.jpg

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANLARI TERKETMİYOR

Mısır meydanları şaşırtan görüntülerle dolu. Bir yanda darbeyi kutlayan muhalefet yandaşları diğer tarafta Mursi için gözyaşı döken taraftarları. 'Kefenle geldik kefenle gideriz' diyen Mursi yandaşları meydanları terketmiyor.

İŞTE MURSİ'NİN YERİNE GELEN İSİM

Mısır'da Muhammed Mursi yerine ordu tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

MISIR'DA YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK KİŞİ

Ordunun elindeki Mısır Devlet Televizyonu, ülkenin izleyeceği politik yolun muhalif lider el-Baradey, el-Ezher Şeyhi ve Kıptilerin dini lideri tarafından ortak olarak açıklanacağını duyurdu.

MURSİ'DEN ORDUYA İLK CEVAP

Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini ilan ederek "Hala cumhurbaşkanıyım ve ordunun başındayım" dedi 

MISIR DARBESİNİN ARKASINDAN ABD ÇIKTI

Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin ABD ile son iki hafta defalarca görüştüğü ortaya çıktı. ABD sonunda itiraf etmek zorunda kaldı. 

misir-mursi-yandaşlari-kefenle-direniyor.jpg