BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Bu taslak TSK'yı ayağa kaldıracak!

Siyasi gündemin tartışmalı konularının başında gelen Genelkurmay Başkanı'nın soruşturulmasına ilişkin yeni düzenleme hazırlanıyor. İşte ayrıntıları...

Abone ol

Hükümet, Genelkurmay Başkanı'nın yargılanmasına ilişkin yasal mevzuattaki boşluğu gidermek için kolları sıvadı. Uzun süredir tartışılan yeni taslağın içeriğine ilişkin açıklamalar ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten geldi. Askeri ceza mevzuatına ilişkin hazırlanan yeni yasa taslağına göre, Genelkurmay Başkanı hakkında soruşturma Başbakan'ın izniyle açılabilecek.

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'in bugünkü köşesine taşıdığı askeri ceza mevzuatına ilişkin hazırlanan yeni taslak metnin içeği hakkında Cemil Çiçek şu bilgileri verdi:

"Diyelim ki, eskiden Genelkurmay Başkanı'nın 'herkesin suç işleyeceği peşin hüküm değil ama' diyelim bir suç işledi, kim yargılayacak? Meclis Başkanı... Bunlar hukukumuzda yoktu. Askeri mevzuatta Genelkurmay Başkanı'nın, kuvvet komutanlarının nasıl yargılanacağı, yargılanacaksa kimlerin izin vereceği, hazırlık soruşturmasını, soruşturmayı kimin yapacağı Yüce Divan, kovuşturma kısmı, soruşturmayı kimin yapacağı belirsiz.

Kesin olarak değil, benim kişisel kanaatim olarak söyleyebilirim; kuvvet komutanlarının yargılanmasına ilgili bakanlık izin verir. Yani Jandarmaya İçişleri Bakanı, diğer kuvvet komutanlarına (Kara, Deniz, Hava) Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı'na da Başbakan'ın izin vermesi yetecek."

MECLİS BAŞKANIN DURUMU NE OLACAK?

Çiçek, mevcut yasalara göre Meclis Başkanı'nın da bir suç işlemesi halinde nasıl soruşturulacağı konusunda belirsizlik olduğunu, bu durumun da ayrı bir yasal düzenlemeyle giderilmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve "Belki onunla ilgili soruşturmayı da Meclis yapabilir" diyor.