BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.430,04
HABER /  GÜNCEL

Bu sözler PKK'yı da hükümeti de kızdıracak

Kürt aydın Kemal Burkay'dan terör sorununa ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi

Abone ol

PKK'ya "Silah bırak, Kürt halkına zarar veriyorsun" çağrısı yapan Burkay, 'vicdan sahibi Kürt aydınları' da bu yönde çaba harcamaya davet etti.

Derin devletin yönlendirdiği örgütlerin ortaya çıkarılmasını isteyen Burkay, 'iki tarafın da ortak olduğu hileli çatışmalarda' Türk ve Kürt gençlerin hayatını kaybettiğini vurguladı.

31 yıllık sürgün hayatının ardından Türkiye'ye dönen ve HAKPAR çatısı altında siyasete giren Kürt aydını Kemal Burkay Bugün gazetesine konuştu. Kürtlerin haklarını silahla değil demokratik yollardan alabileceği görüşleri ile öne çıkan Burkay, Kürt ve Türk aydınlarına görevler düştüğünü belirtti.

Burkay, PKK vesayetindeki Kürt siyasetinden yeni anayasa perspektifinde Kürt sorununun çözümüne kadar birçok konuda önemli tespitlerde bulundu.

SİYASETTE PKK VESAYETİ

PKK'nın silahlı bir gücü var, Kürt politikası ve siyasi partiler üzerinde vesayet kuruyor. Bazı aydınlar, PKK'nın politikasından ayrı bir oluşuma gitmeye çalıştı. Hikmet Fidan gibiler öldürüldü. Bunun dışında PKK'nın KCK vasıtasıyla legal alanda çalışan belediye başkanları ve milletvekilleri üzerinde baskı yaptığına dair çok şey söyleniyor. Bu yöntemleri onaylamıyorum. Ben silahların susturulmasından yanayım. Benim fikirlerim var bunlar da başkalarını vesayet altına alamam.

TEK TARAFLI SİLAH BIRAKMALI

KCK'yı yanlış buluyorum. Eğer illegal bir örgütlenme ise PKK vardı, o zaman KCK nedir? Legal ise BDP var. Belediye başkanları,milletvekilleri ve önemli bir kitle desteği var. Bu koşullarda silahlara ve PKK'lıların dağda bulundurulmasına karşıyım. PKK'nın yapması gereken şey tek taraflı olarak silahları bırakmasıdır. BDP'nin legal bir parti olarak PKK'nın tehdidi vemüdahalesinden uzak siyaset yapmasından yanayım. Maalesef bir vesayet söz konusu. O arkadaşlar Kürt sorununun çözümünde muhatap arandığında İmralı ve bazen Kandil'i gösteriyorlar. Bu yanlıştır.

KCK KARANLIK BiR ÖRGÜT

Söylendiğine göre KCK'nın içine MİT yaygın şekilde sızdı. Hatta medyada Öcalan yakalandıktan sonra MİT'in KCK'yı kurduğu ve yönlendirdiği söyleniyor. KCK zaten kuşkulu ve karanlık bir örgüt. Bu örgütlenmeyi yanlış buluyorum. Murat Karayılan ve arkadaşlarının yapmaları gereken şey silahları bırakmaktır. Çünkü bu silahların Kürt halkının mücadelesine hiçbir faydası yok, tam tersine engeldir.

SİLAHTAN NEMALANAN VAR

Savaşın bitmesi için operasyonların durması ve PKK'nın silah bırakması gerekiyor. Devlet silah bırakamaz ama operasyonları durdurabilir. PKK silahı tamamen bırakmalı. Silahların susmasını istemeyen, çatışma ortamından nemalanan, bundan siyasi ve ekonomik rant sağlayan güçler var. Her iki tarafta da var. O yüzden hükümeti de güç duruma düşürür.Mesela sınır yöresinde şikeli operasyonlardan bahsediliyor. Şike iki tarafın da ortak olduğu hileli çatışmalardır. Bu şikeli çatışmalarda hem gencecik askerler hem de dağa çıkmış Kürt gençleri maalesef hayatını yitiriyor. Bu gençlerin bir suçu yok. Ama ne yazık ki işin içinde başka eller var.

KÜRTLER ÇABA GÖSTERMELİ

Biz Kürtler'e, Kürt aydınlarına düşen bu çatışmanın sona ermesi için çaba göstermektir. Biz PKK'nın kızdığını bile bile çağrıda bulunuyoruz. PKK, bazen bizi tehdit ediyor, ağır şekilde hakaret ediyor ama bunu yapmak gerekiyor. Sorumluluk duyan vicdan sahibi her Kürt'ün bunu yapması lazım. Geçmişe oranla daha iyi bir noktadayız. 10 sene önce bunları konuşmak bilemümkün değildi. Ülkenin değişik siyasi, kültürel grupları bir arada çözümü konuşuyoruz. Çok iyimser, hayalci değilim ama her şeye rağmen umutluyum. Yılgınlığa ve umutsuzluğa düşmemeliyiz. Ama henüz ilkbaharda da değiliz.