BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

Bu sözler Mevlana'ya ait değilmiş!

Diyanet TV'de yapılan bir açıklama gündeme bomba gibi düştü. Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye atfedilen ünlü sözlerin ona ait olmadığı iddia edildi

Abone ol

Mevlana ile özdeşleşmiş ünlü 7 öğüt ile ‘Ne olursan ol gel yine gel’, ‘Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok, nice elbiseler gördüm içinde insan yok’ sözlerinin ünlü düşünüre ait olmadığı iddia edildi.

İslam  dünyasının en önemli düşünürlerinden biri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye atfedilen ünlü ‘Gel ne olursan ol yine gel’ sözünün ünlü düşünüre ait olmadığı iddia edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurduğu Diyanet TV’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Güngör’ün dile getirdiği iddia gündeme bomba gibi düştü.

Güngör’ün büyük sansasyon yaratan iddiasına bilim dünyasından da şaşırtıcı bir destek geldi.


İŞTE TARTIŞILAN O SÖZLER:

- ’Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok nice elbiseler gördüm içinde insan yok’

-’Gel ne olursan ol yine gel’

-’Bir lafa bakarım söz mü diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye’


O SÖZLER MEVLANA'YA AİT DEĞİL

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Nuri Şimşekler, “Gel ne olursan ol yine gel’ rubaisi 30 yıldır gündemde. Mevlana’nın şiir divanına dikte edilmiş ve kendisinin zannedilerek atfedilmiş bir beyittir. Ancak 1368 yılına ait en eski ve muteber Divan-ı Kebir’de bahsi geçen rubai yer almamaktadır. İlerleyen yıllarda bu sözler, rubai sıralamasında en sona, farklı karakterle yazılmıştır” dedi. Şimşekler, bahsi geçen sözün yapılan araştırmalar sonucunda Mevlana’dan 200 yıl önce Horasan Bölgesi’nde yaşamış olan din alimi ve sufi Ebu Said-i Ebul Hayr’a veya Efdalüddin Kaşani’ye ait olabileceğini belirterek, “Son yıllarda Mevlana’nın 7 öğüdü diye bilinen bir mesajı ortaya atılmıştır. Oysa 7 öğüdü yoktur. ” diye konuştu.

BAŞKA BİRİ TARAFINDAN YAZILMIŞ

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Mevlana Araştırmacısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi ise, şunları söyledi:

Gel, ne olursan ol, yine gel’ sözü Mevlana’ya atfedilir. Bu rubai, Mevlâna Müzesi’nde bulunan el yazması bir Divân-ı Kebir’in kabında kayıtlıdır. Diğer Divân-ı Kebir nüshalarında rastlanmadığı gibi, eserin içinde olmayıp da kapakta kayıtlı olmasından anlaşılacağı gibi; herhangi birisi tarafından oraya yazılmış, Mevlâna’ya ait olmayan bir şiirdir.”

7 ÖĞÜT

* Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

* Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
* Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
* Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
* Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
* Hoş görülülükte deniz gibi ol.
* Ya olduğun gibi görün,
Ya göründüğün gibi ol.

SONRADAN UYDURULMUŞ

Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Adnan Karaismailoğlu da, “‘Nice insanlar gördüm üzarinde elbise yok gibi ya da ben lafı söyleneyene bakarım’ şeklindeki sözler de Mevlana’ya ait değildir. Bunlar sonradan uydurulmuştur” dedi.

HZ. MEVLANA'YA AİT OLMAYAN SÖZLER SOSYAL MEDYADA TÜRÜYOR

Türk tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer, "Hz. Mevlana’ya ait olmayan birçok lakırdıya sosyal medya denilen makinelerde çok rastlanıyor" diyerek şöyle konuştu:

"Ben Hazreti Pir’in bütün eserlerini okudum, hem de birkaç defa. O sözlerin hiçbiri ona ait değil. Meşhur 'Gel, ne olursan ol gel' diye tercüme edilen söz de onun değildir. Bunu rahmetli Şefik Can Hoca delilleriyle yazdı, kimsenin taktığı yok. O 'Ne kadar günahkâr olursanız olun Allah’ın rahmetinden ümidi kesmeyin' ayetinin dörtlük haline getirilmesidir."