BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu rektör Kürtçe'yi korumaya aldı

Hakkari Üniversitesi 3 yıllık geçmişinde üçüncü Kürtçe konferansına hazırlanıyor

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- BDP'nin büyük tartışmalara neden olan "iki dilli yaşam" önerisi siyasi arenada büyük tartışmalara neden olurken Hakkari Üniversitesi Kürtçe'nin kayda alınması ve korunması amacıyla başlattığı çalışmaları sessizce sürdürmeye devam ediyor.

Kuruluşundan bu yana Kürtçe için iki uluslararası kongre düzenleyen üniversite Mayıs ayında da Uluslararası Kürdoloji Kongresi'ne hazırlanıyor.

Hakkari Üniversitesi'nin Oxford doktoralı rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, "Karşılıklı insanlar birbirini anladıkça bu sorun çözülecek sanırım. Bu dil konuşuluyor, konuşulacak da. Görmezden gelinerek bir yere varılamaz. Cumhurbaşkanı da "kültürel değerimizdir" dedi. Biz de öyle yaklaşıyoruz" dedi.

Hakkari Üniversitesi'nin ilk kongresi "Toplumu tanımak önce kadını tanımakla başlar" şiarı ile "Kürt Kadını" olarak gerçekleşti. Dünyanın dört bir tarafından akademisyen ve yazarlar Hakkâri'ye toplandı. Bir yıl sonra ise bu kez sözlü geleneği Dengbejleri ile bilinen Kürt Edebiyatı masaya yatırıldı. 2010 Temmuzunda ise ikinci kongre Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri düzenlendi.

Sırada Mayıs ayında yapılacak Kürdoloji Kongresi var. 25-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek kongre Kürdoloji konusunda çalışan bütün bilim insanlarını buluşturma amacı taşıyor. Bilim Kurulu başkanlığını İnalco Üniversitesinden İbrahim Seydo Aydoğan'ın yapacağı beş gün sürecek kongrede "Kürdoloji: Dünden Yarına, Edebiyat ve Dil, Tarih, Toplum, Realite, Yeni Sanatlar: Asıl ve Gösterim ile Kadın, Yaşam, Emek" başlıkları arasında Kürt dili, edebiyatı örnekleri masaya yatırılacak.

Kürdoloji alanında çalışan herkese açık kongrede sunulan tebliğlerin Kürtçe olması tercih edilecek.

REKTÖR BELENLİ: KÜRTÇE'Yİ KORUYACAĞIZ

Hakkari Rektörü Belenli Kürdoloji kongresi ile Kürt dili-edebiyatı ve sosyal yaşamı gibi bütün alanların masaya yatırılacağını söyledi. Kürt dili ve edebiyatını korumayı, kayda geçirmeyi, gelecek kuşaklara aktarmayı görev edindiklerini açıklayan Belenli yapılan çalışmalar hakkında İnternethaber'e şunları söyledi:

"Kültürün derinlerdeki örneklerini kayda geçirmeye çalışıyoruz. Dengbejleri takip ediyoruz, düğünleri takip ediyoruz. Bir yerde el sanatı varsa yeni bir ot varsa bunları tespit edip kayda geçiriyoruz. Bir arkadaşımız Kürtçe mani atasözlerini topluyor. Yaptığımız kogrelerin kitaplarını basmak için çalışıyoruz şimdi. Onların basılmasıyla birlikte yaptığımız çalışmalar görünür olacak. Karşılıklı insanlar birbirini anladıkça bu sorun çözülecek sanırım. Bu dil konuşuluyor, konuşulacak da. Görmezden gelinerek bir yere varılamaz. Cumhurbaşkanı da "kültürel değerimizdir" dedi. Biz de öyle yaklaşıyoruz."