BIST 10.181
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.461,15
HABER /  DÜNYA

Bu öneri Avrupayı böler

AB üzerine yaptığı çıkışlarla tanınan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'den AB'yi bölecek öneri

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) üzerine yaptığı çıkışlarla tanınan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ''Eğer AB 30-40 üyeye ulaşacaksa, farklı yoğunluklarda üyelik formülleri tasarlanmalı'' dedi.

Belçika ile birlikte isteksiz, yetersiz ülkelerin ikinci sınıfta kalacağı derin bir AB'den yana olduğunu her fırsatta dile getiren Juncker, ''yeni üyeler için farklı katılım anlaşmalarının mümkün olması gerektiğini'' vurguladı.

ÜLKELERE AYNI HAKLARA SAHİP OLAMAYACAK

 Juncker, ''Tüm üye ülkelerin AB politikaları sözkonusu olduğunda, aynı derecede ve yoğunlukta aynı görüşleri paylaşmaları ve (aynı oranda) ortaklığa girmeleri gerekmiyor'' dedi.

Juncker, farklı yoğunluklarda üyelik formüllerine uygun olarak yeni üyelere farklı katılım anlaşmaları önerilmesini istedi. AB içinde halen ortak para kullanan ülkeler, (Avro Bölgesi) ortak vize kullanan ülkeler (Schengen Anlaşması) ve yeni üyelere getirilen bazı geçici kısıtlamalar gibi farklı üyelik yoğunlukları sözkonusu olabiliyor.

AB'DE KARARLAR NASIL ALINIYOR?

 Bilindiği Avrupa Birliği'nde bir karar alınabilmesi için büyün üye ülkelerin o öneriyi kabul etmesi gerekiyor. Bir üye ülke bir öneriye karşı çıkarsa 25 ülkeli AB'nin diğer 24 ülkenin aldığı karar onaylanamıyor.