BIST 10.700
DOLAR 32,26
EURO 35,04
ALTIN 2.443,79
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kokulu silgilere yasak geliyor

Çocukları tiner gibi uçucu madde bağımlılığından korumak için bazı kırtasiye maddelerine yasak geliyor.

Abone ol

Uçucu organik madde içeren kırtasiye malzemeleri (yapıştırıcı, kokulu üretilen kalem, kağıt, silgi vb) eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak.

Meclis'te kabul edilen çocukları tiner gibi uçucu madde bağımlılığından kurtarmak için kabul eden yasa şunları öngörüyor.

LİSANSLI İŞYERLERİ SATABİLECEK

Buna göre, çocuklarda bağımlılık yapan ve sağlığa zararlı olan organik bileşik içeren ürünlerin, (yapıştırıcı, bali, tiner vb) satışı yalnızca lisanslı işyerlerinde yapılabilecek. Bu kapsama giren ürünler, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak, üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak.

Uçucu organik madde içeren kırtasiye malzemeleri (yapıştırıcı, kokulu üretilen kalem, kağıt, silgi vb) eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak, ancak, Yüksek Öğretim Kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitim yapılan örgün ve yaygın eğitim kurumları bu kapsam dışında olacak.

Eğitim ve öğretimde kullanılan yapıştırıcılar, bağımlılık yapan ve sağlığa zararlı olan organik bileşiklerden değil, su bazlı olarak üretilecek ve bu konuda üretim teşvik edilecek.

500 YTL CEZA VERİLECEK

Sağlığa zararlı uçucu madde içeren ürünlerin ambalajlarında, ''Bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu ve çocuklara verilemeyeceğine'' dair görünür ve okunur bir yazı olacak. Buna aykırı davrananlar, 500 YTL'den az olmamak üzere para cezasına