BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.417,88
HABER /  SAĞLIK

Bu müzik size yardımcı olabilir

Yapılan araştırmalarda sevgilisiyle ilişkisinde sorun yaşayan insanların bunu hüzünlü müzik dinleyerek daha kolay aştığı ortaya çıktı.

Abone ol

Uzmanlara göre ilişkilerinde sorun yaşayan insanlar negatif ruh hallerini yansıtmak için çok daha estetik deneyimleri tercih ettiğini belirtiyor.

Journal of Consumer Research dergisinde yayımlanan araştırmada Chan Jean Lee "Estetik ürünlerin duygusal deneyimleri bizim mutluluğumuz ve refahımız için önemli. Müzik, film, resim ve romanlar halihazırdaki ruh halimize ve duygularımıza uygun olmalı.

İlişkilerimizde bir kırıklık ya da düşme yaşandığında onlar çok yakın arkadaş gibi olmalı" dedi. KAIST İşletme Okulu'ndan olan Chan Jean Lee araştırmayı Eduardo B. Andrade (FGV İşletme Okulu) ve Stephen E. Palmer (California Ünversitesi) ile birlikte yaptı.

Ciddi duygusal sıkıntılara girdiğinde hemen kırılan ilişki yerine, bir başka yerine geçen kimseye bakılır. Bundan önce yapılan araştırmada negatif modda olan tüketiciler bu durumlarının üstesinden gelebilmek için keyifli, olumlu estetik deneyimler (neşeli müzik ve eğlenceli komediler) tercih ettiği belirtilmişti.

Ancak belirli şartlar altında negatif ruh halinde olan insanlar kendi moduna göre sanatsal şeyler seçer. Örneğin çok daha neşeli alternatifler varken onlar hüzünlü müzik, göz yaşı akıtan dramalar seçer.

Bir çalışmada insanlara çeşitli sinir bozucu durumlar sunuldu ve göreceli, neşeli olan öfkeli müzik veya dinlerdirici müzik arasında seçim yapması istendi. İnsanların sinirleri bozulduğunda öfkeli müziği daha çok tercih ettiği görüldü.

Bir diğer çalışmada kayıpla ilgili bir deneyimlerini hatırlaması istendi. Bu durumda da üzüntülü müzik çok yüksek düzeyde tercih edildi.

Uzmanlar yaptıkları araştırmayı değerlendirirken "Kişiler arası ilişkiler kişinin neyi tercih edip etmeyeceğini belirliyor. İnsanlar bu durumlarını müzik, film, roman ve sanatsal faaliyetlere başvurarak atlatmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.