BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu mahkeme susturulanların sesi

İstanbul'da kurulan Dünya Mahkemesi'nde sadece ABD Başkanı Bush ve ekibi değil, savaşa karşı durmayanlar da yargılanacak

Abone ol

Başta ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair olmak üzere Irak’ı işgal eden hükümetler ve destekçilerinin yargılandığı Irak Dünya Mahkemesi nihai oturumu, Topkapı Sarayı’ndaki Darphane-i Amire Salonları’nda toplanıyor.

Mahkemenin nasıl işleyeceğine, nihai oturumun neden İstanbul’da yapıldığına dair bilgi verilen toplantıda konuşan UNESCO Barış Ödülü sahibi uluslararası hukukçu Prof. Richard Falk, "Vicdan niteliği taşıyan bu mahkemenin vereceği karar, uluslararası resmi mahkemelere en önemli kanıt niteliği taşıyacak" dedi.

BM Şartı’nda geçen, "Biz bu dünyanın halkları bizden sonraki nesilleri savaşın felaketlerinden korumaya kararlıyız" sözlerini hatırlatan Falk, "Irak Dünya Mahkemesi bu sözleri harekete geçme çağrısı olarak görüyor. Bugün bu mahkemeye katılan bizler, ABD hükümetinin diğer devletlerin egemenlik ve bağımsızlığını çiğnemeye yönelik daha geniş çaplı faaliyetlerine direnen dünya yurttaşları olarak Türkiye’deyiz" diye konuştu.

Irak Dünya Mahkemesi (WTI) Nedir?

Irak Dünya Mahkemesi, ABD’nin Irak’a açtığı savaşa ve ardından yürüttüğü işgale karşı dünya çapında yükselen hareketin içinden çıkan bir girişim. Mahkeme, ABD ve müttefiklerinin Irak’a savaş açma sürecini, nedenlerini, savaşın yürütülüşünü, işgali, bu olağanüstü hal etrafında işlenen suçları, ve Yeni Dünya Düzeni"ni, canlı ve belgesel kanıtlardan hareketle inceleyip teşhir etmeyi amaçlıyor.

Bu mahkeme, mevcut yasaları uygulamak ve uymayanları cezalandırmak için devlet aygıtının veya bir uluslar arası kurumun kurduğu resmi bir mahkeme değil. Bu mahkeme, tanıklık ettikleri zamanın ve olayların olağanüstülüğüne ve vahşetine karşı sessiz kalmak istemeyenlerin başlattığı sivil bir proje. Amacı, Irak halkının ve dünya kamuoyunun aksi yöndeki taleplerini hiçe sayarak başlatılan Irak savaşı ve ardından yürütülen işgal sürecinde olup bitenleri özenle saptayıp ortaya koymak... Tarihe kayıt düşmek... Unutmamak ve unutturmamak...

Kaynak: http://istanbul.worldtribunal.org

mah