BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,14
ALTIN 2.467,21
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu kursla meslek sahibi olabilirsiniz!

Rize Ticaret Borsası ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' kapsamında 50 kursiyeri iş sahibi yapacak. İşte kursiyerlerde aranan özellikler..

Abone ol

Rize Ticaret Borsası (RTB), çayların piyasaya sürülmeden önce damak tadına uygunluğunu kontrol eden ''çay tadımcıları'' yetiştirmek için kurs açacak.

RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilen kuru çayın tadımı yapılmadan tüketime sunulduğunu, çay sektörünün önemli ihtiyaçlarından olan tadımcı açığını gidermek için AB Genç İstihdamı Destekleme Hibe Programı kapsamında ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' hazırladıklarını söyledi.

Projenin yaklaşık 450 bin liralık bir maliyeti olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Çalışmanın yüzde 90 bölümü AB hibe fonundan, yüzde 10'u da RTB tarafından karşılanacak. Eğitim çalışması 300 ders ve bir yıl olarak planlandı. En az lise mezunu, işi olmayan 15-29 yaş grubu arasında 50 kişi kursa katılacak. Eğitim çalışmalarının tamamlanmasının ardından kursiyerler 3 ay staj görecek. Başarılı olanlar sertifikalarını alarak, kamu ve özel sektör fabrikalarında tadımcı olarak çalışabilecek'' dedi.

KURSİYERLER SİGARA VE ALKOL KULLANMAYANLARDAN SEÇİLECEK

Kursa katılacak kişilerin sigara ve alkol kullanmamasına dikkat edileceğini belirten Erdoğan, ''Sigara ve alkol kullanmaması çok önemli kriter. Çünkü, sigara ve alkol kullanan kişilerin tat alma duyusu azalmış oluyor. Tadımcılar bir anlamda ağızlarını laboratuvar olarak kullanacakları için buna çok özen göstereceğiz. Dünyada tadımcılar da en önemli özellik bu. Şarap tadımcıları dahi alkol tüketmez. Sadece ağızlarında çalkalayarak tadım yaparlar'' diye konuştu.

Dünyada çay sektöründeki tadımcılığın önemine dikkati çeken Erdoğan, ''Dünyada bunun için tadım laboratuvarları kurulmuş. Türkiye'de üretilen çaylar tadımı yapılmadan tüketime sunulduğu için içenlerin memnun kalmadığı çaylar olabiliyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Şimdiye kadar 40 işletmenin tadımcı çalıştırmak için kendilerine müracaat ettiğini belirten Erdoğan, ''Bu projeyle çay sektöründe önemli bir istihdam sağlanacak ve çok önemli eksiklik giderilecek'' dedi.