BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu köyün geleneği kız kaçırmak!

Bursa'nın Taşpınar Köyü'nde gelenek kız isteme değil kız kaçırma! Ancak öyle bir olay yaşandı ki şimde köylüler şokta.

Abone ol

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin 200 yıllık Taşpınar Köyü'nün erkekleri, genelde aynı köyde yaşayan kızları kaçırarak, evleniyorlar.

Yüzyıllardır devam eden kız kaçırma töresi, bu kez 7 yıldır evli olan 4 çocuklu bir çifti ayırdı. Mevsimlik işçisi Turgut Ünlü, eşini kaçırdığı için 8 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bursa'ya 90 kilometre, Mustafakemalpaşa İlçesi'ne ise 17 kilometre uzaklıkta bulunan 3 bin kişinin yaşadığı 600 haneli Taşpınar Köyü'nde erkekler, genelde aynı köyde yaşayan kızları kaçırarak, evleniyorlar.

Geçimlerini mevsimlik işçi olarak sağlayan köyde yaşayanların büyük bölümü ise kaçarak yapılan evlilik nedeniyle birbirleriyle akraba.

ADETLERİ KIZ KAÇIRMAK

"Biz de kız isteme yok, kız kaçırma var" diyen Muhtar Azası Cengiz Irmak adetlerini şöyle anlatıyor;

"Bu adet adeta gelenek haline geldi. Bizde evlilikler hep böyle olur. Genellikle gelin adaylarının anne ve babaları çok titiz oluyor. En ufak bir detayı büyütüp içersinden çıkılmaz bir sorun haline getiriyorlar. Bununda tek nedeni, damat adayının, kızlarına ömür boyu bakamayacağı endişesi. Durum böyle olunca sevgililer kaçmak zorunda kalıyor. İşin güzel tarafı, kaçarak evlenen çiftlerin aileleri daha sonra barışıyor ve çok iyi anlaşıyor. Köyümüzdeki evlilikler genellikle bu şekilde olduğu için Taşpınar Köyü sakinlerinin büyük bölümü akraba".

KARISINI KAÇIRDI DİYE TUTUKLANDI

Taşpınar Köyü sakinleri son günlerde çok üzgün. Nedeni ise, çok sevdiği Güllü Yiğit'i (32) kaçırdığı için 8 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Turgut Yiğit'in (32) bu cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Manisa'da tutuklanıp cezaevine girmesi. Yaklaşık 7 yıl önce evlendiği Turgut Yiğit'ten 4 çocuk dünyaya getiren Güllü Yiğit, köylerindeki töreyi üzen bu tutuklamayı şöyle anlattı:

"Turgut ile evlenmeme ailem karşı çıktı. Bunun üzerine bizde kaçtık. Annem ve babam bize ulaştı, beni eve geri getirdi. Turgut'tan zorla şikayetçi olmamı istediler. Bende, aile baskısına dayanamayıp, şikayetçi olunca Turgut ve kaçmamıza yardımcı olan kardeşleri Gürkan ve Yusuf Yiğit hakkında işlem başlatıldı ve tutuklandılar. Haklarında Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Zorla kız kaçırma', Cinsel saldırı', 'Alı koyma' gibi suçlardan dava açıldı. Duyduğum vicdan azabına dayanamayıp Turgut ile altı ay sonra cezaevinde evlendim. Bu evliliğin ardından önce kardeşleri sonra kocam tahliye oldu. Yargılama sürecinde ben şikayetimden vazgeçtim. Buna rağmen Turgut toplam 8 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Yargıtay bu cezayı onayınca kocam, ailemize ekmek parası kazanmak için gittiği Manisa'da polis tarafından yakalanıp 4 gün önce tutuklandı. Şok olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çocuklarıma babalarının cezaevinde olduğunu söyleyemiyorum. O demir parmaklıklar arasında ağlıyor, ben ise burada".