BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BU KÖYLÜLER DAĞDA NE ARIYOR?

Bitlis’in bazı köylerinde şebeke olmayınca dağa çıkan köylüler, burada telefon görüşmesi yapabiliyor. <br/>Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Ya...

Abone ol

Bitlis’in bazı köylerinde şebeke olmayınca dağa çıkan köylüler, burada telefon görüşmesi yapabiliyor.
Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Yanıkçakır köyü ve çevresindeki yaklaşık 10 köyde telefon şebekeleri çekmediği için köylüler telefon görüşmesi yapabilmek için yüksek tepelere çıkmak zorunda kalıyor. Telefonla konuşma sıkıntısını bu şekilde çözen köylüler, köydeyken veya tarlalarda çalışırken acil durumlarda gelebilecek telefonlar içinde farklı bir çözüm uyguluyorlar. Köy muhtarı nezdinde köy içinden seçilen bekçi telefonu çalan köylülere ücretli olarak durumun aciliyetine göre faklı renklerde poşetler sallıyor. Acil durumlarda gelecek olan telefonlar için köydeki telefonları köye hakim bir tepeye bırakan köylüler, hem telefonlara göz kulak olması hem de telefonlar çaldığı zaman kendilerine haber vermesi için görevlendirdikleri bekçiyi ücretlendirmeyi de telefonun çalma durumuna göre değerlendiriyor. Dağ tepesine bırakılan telefonlar çaldığı zaman telefon sahibi köyden tepeye çıkana kadar çoğu kez kapanıyor. Bu kez de köylüler dakikalarca telefon başında telefon beklemek zorunda kalıyorlar. Sevgilisi arayanlara pembe, acil durumlara siyah, normal görüşmeler beyaz, askerler için ise mavi poşet sallayan telefon bekçisi sabah 09.00’da başladığı mesaisini ise akşam 16.00’da bitirerek köye dönüyor.

“NE 4 NE DE 5 ÇEKENDEN DEĞİL 1 ÇEKENDEN İSTİYORUZ”
Yanıkçakır Köyü Muhtarı Nafiz Yıldırak, her gün televizyon kanallarında şebekelerle ilgili reklamlar yapılarak, “şebekemiz 4 çeker, 5 çeker” denildiğini, ancak başta köyleri olmak üzere çevrede bulunan yaklaşık 10 köyde şebekenin 1 bile çekmediğini söyledi. Köylüler olarak oldukça mağdur olduklarını ifade eden Muhtar Yıldırak, “Köylerimizde şebeke çekmediği için zor durumda kalıyoruz. Bu yüzden son çare olarak dağlarda şebeke aramaktan ve telefon beklemekten sıkıldığımız için köyden ücret karşılığı bir bekçi tuttuk. Sabah 09.00’da köydeki tüm telefonları alarak dağın başına çıkıyoruz. Burada isimlerle birlikte telefonları bu bekçimize emanet ediyoruz. Bekçimizde biz köyde otururken ya da tarlalarda çalışırken telefonlarımız çaldığı zaman bize poşetlerle durumun aciliyetine göre haber veriyor. Biz de ona göre koşarak dağın başına çıkıp görüşmemizi böyle yapıyoruz. Ancak çoğu kez de yetişene kadar telefon kapanıyor. Haliyle köyden görüşme yapmadığımız için çoğu köylü kontör bile yüklemiyor. Bu yüzden dakikalarca karşı tarafın tekrar aramasını beklemek zorunda kalıyoruz. Yani her haliyle her gün reklamı yapılan 5 çeker şebekesinin sadece 1 çekeninden bizim köye kurulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Yanıkçakır köylülerinden Alamettin Yaprak ise, köyde hem görüşme yapamadıkları telefon faturalarına hem de telefonlara baksın diye tuttukları bekçiye para ödemek zorunda kaldıklarını belirterek şebeke operatörlerini köye baz istasyonu kurmaya davet etti.

“SEVGİLİYE PEMBE, ASKERLER İÇİN İSE MAVİ POŞET”
Köyün telefon bekçisi Aydın Kocaman da, görevinden memnun olduğunu, ancak gerek veresiyelerden gerekse yüksek dağlarda telefon beklemekten sıkıldığını, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Gün boyunca sabah 09.00’da başladığı mesaisi kapsamında gelen telefonların aciliyetini sevgilisi arayanlara pembe, acil durumlara siyah, normal görüşmeler beyaz, askerler için ise mavi poşet sallayarak belirttiğini söyleyen Kocaman, bazen ise gelen telefonlar kendisinin cevap verdiğini ona duruma göre randevu saati verdiğini anlattı.
(İHA)