BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu kitabı okumayacak giyeceksiniz

MIT laboratuarlarında geliştirilen ve “Sensory Fiction” adı verilen “giyilebilir kitap”, roman kahramanının yaşadığı tüm duyguları size de duyumsatmayı vaat ediyor.

Abone ol

Okuduğunuz bir kitaptaki karakterlerin neler hissettiğini fiziksel olarak deneyimlemek ister miydiniz? Yakın bir gelecekte bu mümkün olacak gibi görünüyor. Zira Massachusetts Institute of Technology (MIT) laboratuarlarında geliştirilen ve Sensory Fiction adı verilen “giyilebilir kitap”, roman kahramanının yaşadığı tüm duyguları size de duyumsatmayı vaat ediyor.

MIT MÜHENDİSLERİ GELİŞTİRDİ

Proje Felix Heibeck, Alexis Hope ve Julie Legault adlı mühendislerce geliştirildi. Kitabın kapağına yerleştirilen 150 LED aydınlatma, kitaptaki sensörlerin karakterin yaşadığı duygu değişimlerine göre okuyucuya belli titreşimler göndermesiyle açıktan koyuya uzanan ışıklar saçıyor. Kitaptan yayılan sıcaklık da duygu yoğunluğuna paralel olarak değişkenlik gösteriyor.

SIRADA EROTİK KİTAPLAR VAR

Mühendisler prototip olarak James Tiptree JR’ın Hugo Ödüllü romanı The Girl Who was Plugged In romanını seçtiler. Ancak ürün seri üretime geçtiği takdirde sırada “50 Ton” ve türevi erotik kitapların olduğunu tahmin etmek için kâhin olmaya gerek yok. Zira böyle bir ürün e-kitaptan dahi daha kârlı bir pazar vaat ediyor.