BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,58
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu hayırsever işadamı alkışlanır

15 yaşından beri bunun hayalini kuruyordu. Yaşadığı ilçeye bir okul yaptırdı, bir de öğrenci yurdu yaptırdı.

Abone ol

Karaman'ın Ermenek ilçesinde bir okul, bir öğrenci yurdu yaptıran, bir okulun da yapım sözünü veren hayırsever iş adamı Hasan Kalan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Hayırsever iş adamı Kalan, ilk ve ortaokulu doğduğu Karaman'ın Ermenek ilçesinde bitirdikten sonra ilçede olmadığı için liseyi Karaman'da tamamladı. Liseden sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun olan Kalan, daha sonra memleketine döndü.

Hasan Kalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye döndüğünde bir süre uyum sorunu çektiğini, bu sorunu kısa sürede aştığını ifade ederek, 1978'li yıllarda ilçede kömürcülüğün yaygın olmadığını, bir süre eski bir iş makinesiyle dağlarda kömür aradığını, ancak bir havza tespit edemediğini anlattı.

Bununu üzerine çalışan bir kömür ocağını 5 seneliğine kiraladığını dile getiren Kalan, ''Kısa sürede günlük 8-9 kamyon üretim yapmaya başladık. 3,5 sene sonra ocak sahibi haksız olarak sözleşmemizi feshetti. Ardından rezervi bittiği düşünülerek terk edilen bir kömür ocağını satın aldım. Burada görünürde sadece kömür tozu vardı. Kömür tozlarını eledim. Elde ettiğim küçük kömür parçalarını fabrikalara, sanayi tesislerine sattım. İlk defa ilçede fındık kömürünü ürettim. İlk yıkama tesisini kurdum. İlçede kömürü ilk defa ambalajladım'' dedi.

OKUL YAPTIRMA HAYALİ 15 YAŞINDA OLUŞTU

Okul yaptırma fikrinin daha 15 yaşındayken kendisinde oluştuğunu anlatan Hasan Kalan, hep okul yaptırma hayali kurduğunu, ancak bugün bu hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

Kalan, 15 yaşındayken ilçeye bağlı Güneyyurt beldesinde Ermenekli bir iş adamının okul yaptırdığını, kendisinin de bundan çok etkilendiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Ben de 'ileride imkanım olursa okul yaptıracağım' diye hayal ettim. Bugün imkanlarım yerinde. 18 derslikli bir Anadolu Lisesi yaptırdım. Bu liseyi yaptırırken öğrencilerin mağdur olmaması için yurt yapılmasını şart koşmuştum. Öğrencilerin mağdur olmaması için 300 kişilik yurdun yapımını da üstlendim. Şu anda bitmek üzere. Şimdi de bir Fen lisesi için söz verdim. Devletin bana arsa göstermesini bekliyorum.''

Çanakkale ve Balıkesir'de kömür ocağı, Karaman'da ambalaj fabrikası ve mermer ocakları bulunduğunu dile getiren Kalan, bir aile şirketi olduklarını, çocuklarının şirkette hissesi olduğunu bildirdi.

''Ermenek benim her şeyim. Benim bu yöreye borcum var'' diyen Kalan, ''Bu çocuklar da benim çocuklarım. Yaptırdığım okullar yöreme bıraktığım mirasım olacak. İnsan öldükten sonrada yaşayacaksa bunun yolu bu'' diye konuştu.

Kalan, TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülmesinin kendisi için büyük bir onur ve beklemediği bir sürpriz olduğunu belirtti.

Bu tür hizmetlerin insanları teşvik ettiğini anlatan Kalan, ''Bu okulları bir karşılık bekleyerek yaptırmadım. 'Gururlanmadım' desem yalan olur. İnşallah memleketime daha iyi hizmetler yaparım'' dedi.