BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Bu hastalık cinsel hayatı vuruyor

İdrar kaçırma sadece sosyal hayatı değil cinsel hayatı da vuruyor.

Abone ol

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Volkan Akel, sosyal ve cinsel hayatı etkileyebilen hijyenik problemlere sebep olan idrar kaçırmanın tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti.


Rutin işler sırasında, idrarın ani ve istemsiz olarak idrar yolundan dışarı çıkmasının, idrar kaçırma olarak tanımlandığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Volkan Akel, "Sosyal ve cinsel hayatı etkileyebilen, hijyenik problemlere sebep olabilen bu önemli sorun karşısında iyi bir değerlendirme ve doğru tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Hastalarımızın, idrar kaçırma eğer sosyal hayatı etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunu bilmesi gerekmektedir." dedi.


Farklı türden idrar kaçırmaların olduğunu ifade eden Akel, "İdrar kaçırmanın farklı türleri vardır ve bunların tanı yöntemleri de tedavileri de farklıdır. Bunlar arasında en sık görülenleri stres tipi, sıkışma tipi ve karma tip idrar kaçırmadır." dedi.


Stres tipi idrar kaçırmanın operasyonla çözüldüğünü aktaran Akel, "Öksürme, hapşırma, ıkınma ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. Nedeni mesane ve idrar yollarının anatomik desteğinin zayıflamasıdır. Örneğin fazla sayıda gebelik, zorlu vajinal doğumlar, iri bebek doğurmak, kronik kabızlık, aşırı kilo, kronik bronşit gibi pelvik tabanı zayıflatan durumlarda stres tipi idrar kaçırma görülmektedir. Genel olarak ilerleyicidir yani şikayetler giderek artar. Tedavisinde de pelvik tabandaki hasarı düzeltici, mesane boynunu asıcı operasyonlar yapılmaktadır." dedi.


Sıkışma tipi idrar kaçırmaların mesanenin ani kasılmasından meydana geldiğini ifade eden Akel, "Suyla ilgili işler yaparken örneğin bulaşık yıkarken aniden başlayan ve şiddetli idrar yapma isteği ile beraber tuvalete yetişemeden idrar kaçırmanın olmasıdır. Nedeni mesanenin idrarla dolarken ani olarak kasılmasıdır.

Hastaların büyük çoğunluğunda neden bilinmemektedir. Bir kısmında diyabet, parkinson, demans ve multipl skleroz gibi kronik ve nörolojik hastalıklar görülür. Karma tipinde ise her iki idrar kaçırma tipinde olan durumdur." dedi.

Şikayetleri artan hastaların doktora başvurması gerektiğini kaydeden Akel, "Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, yürürken veya egzersiz yaparken, ağır bir eşya kaldırırken, oturur ya da yatar durumda iken ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız, gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda iseniz, bu sorun nedeni ile ped kullanmak zorunda kalıyorsanız, idrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız hemen doktora başvurmalısınız." dedi.

İdrar kaçırmanın tedavi edilebildiğini söyleyen Akel, "Pelvik taban egzersizleri, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi yöntemleri ile hastalar tedavi edilebiliyor. İdrar kaçırma utanılacak, ayıplanacak veya önemsenmeyecek bir şikayet değildir. İdrar kaçırma problemi yaşayan bir çok hasta sosyal hayattan izole olmakta ve eve mahkum olmaktadır. Sürekli ped kullanmanın veya bez bağlamanın oluşturduğu psikolojik durumlar dışında kaşıntı, vajinal akıntı, koku, döküntü, pişik gibi fiziksel bazı rahatsızlıklar da oluşturmaktadır. Artık günümüzde uyguladığımız açık cerrahi gerektirmeden yapılan küçük cerrahi müdahaleler ile idrar kaçırma tamamen ortadan kalkmaktadır. İdrar kaçırmak gerçekten çekilmesi gereken bir dert değil, kaderiniz değil. Tek yapmanız gereken sorununuzu kabul etmek ve doğru hekimden yardım istemek." dedi.