BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  DÜNYA

Bu haber sigara bıraktırır

Konya’da sigara kullanan 34 yaşındaki kişi, 1 kez by-pass, 3 kez de anjiyo olmak zorunda kaldı. <br/>Konya’da özel bir şirkette muhasebeci o...

Abone ol

Konya’da sigara kullanan 34 yaşındaki kişi, 1 kez by-pass, 3 kez de anjiyo olmak zorunda kaldı.
Konya’da özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışan 34 yaşındaki 2 çocuk babası Aziz Çoğay, son 3 yılda 1 kere by-pass 3 kere de anjiyo oldu. Aşırı derecede sigara kullanan Çoğay damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle 3 sene önce Konya Farabi Hastanesi’nde by-pass ameliyatı oldu. Kalbindeki şikayetleri devam eden Çoğay’a 3 kere de anjiyo yapıldı.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Sakallı hastanelerinde şimdiye kadar by-pass yaptıkları hastaların içinde en genç olanının Aziz Çoğay olduğunu belirtti. By-passı yaptıkları dönemde hastanın yaşının 31 olduğunu ifade eden Sakallı, "Çok yoğun sigara içen bir hasta. Babası’na da daha önce anjiyo yaptık. Damarlarında tıkanıklık tespit ettik. Hastamızın bu kadar erken yaşta kalp hastası olmasının en büyük sebebinin genetik olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu yoğun sigara içmenin sonucunda damarlarındaki hastalık çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Hastamıza bir yıl önce tekrar anjiyo yaptık ve by-pass damarlarından iki tanesinin tıkandığını gördük. Bunun üzerine damarın bir tanesine stent işlemi uyguladık. Bugün de hastamızı kontrol anjiyo için yatırdık. By-pass damarını ve stentini kontrol ettik. Bugünkü neticemiz güzel çıktı. Damarımız şuan çalışıyor. Ailesinde kalp hastası olanların mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir” dedi.
Hastanın çok genç yaşta by-pass olduğunu ve ilerleyen dönemde damarlarındaki hastalığın ilerlemesine bağlı olarak by-passlarında tıkanma görüldüğünü kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Sakallı, “Bu çok sık görülen bir şey değil. Nadir bir durum. Ama hastanın yaşadığı durumun nedeni ailesinde kalp hastalığı olması ve çok yoğun sigara içimi. Kalp hastalarımıza özellikle vurguluyoruz. Lütfen sigara içmeyin. Ailesinde kalp hastalığı olanlar da kontrollerini lütfen ihmal etmesinler” diye konuştu.
Genç yaşta 1 kere by-pass 3 kere de anjiyo olan Aziz Çoğay ise, hastaneden çıkınca sigarayı bırakacağını belirterek, "Doktorlar özellikle tembih ettiler beni. Özellikle ilk by-passımdan bu yana sigarayı bırak diye tembih ettiler, ama bırakamadım. Herhalde buradan çıktıktan sonra son olacak. Sigarayı bırakacağım. Murat beye teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık. Bu 3. anjiyom, bir de bypass geçirdim. Şu anda sağlığım yerinde” ifadelerini kullandı.
(İHA)