BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.445,14
HABER /  EKONOMİ

Bu genç bayan herkese örnek olsun!

Daha 20 yaşında ticarete atıldı. Türkiye'nin en genç kadın girişimcisi oldu.

Abone ol

Eskişehir’de, Küçük ve Orta Ölçekli Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) girişimcilik hibe kredisi alan Türkiye’nin en genç kadın girişimcisi, tarihi Odunpazarı Bölgesi’ni ziyaret eden turistlere Osmanlı kıyafetleri giydirerek fotoğraflarını çekiyor.

Baba mesleğini sürdüren ve Türkiye’nin en genç kadın girişimci unvanına aday 20 yaşındaki Ekin Burçak Bilge, Eskişehir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde hizmet veriyor.

TÜRKİYE'NİN EN GENÇ KADIN GİRİŞİMCİSİ

Bir yandan üniversiteye hazırlanan, öbür yandan da iş kadını olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Bilge, fotoğrafçılık üzerine 12 yıllık bilgi ve tecrübesini, 5 ay önce KOSGEB’ten aldığı 30 bin liralık hibe desteğiyle ticarete dönüştürdü. Tarihi bölgede tek fotoğrafçı unvanına da sahip olan Bilge, üniversite hayatında da tutkusu olan fotoğrafçılık üzerine eğitim almak istiyor.

Okul, düğün, albüm ve özel dış çekimler yapan 20 yaşındaki Bilge, tarihine sahip çıktığını belirterek, Odunpazarı Bölgesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere Osmanlı kıyafetleri giydirerek hatıra fotoğrafları çektiğini söyledi. Bilge, yaklaşık 12 yıldır eğitimlerini alarak fotoğrafçılık mesleğini yaptığını ifade ederek, KOSGEB girişimciliğine aday olduğunu ve sınavlarını başarıyla tamamlayarak burayı açmaya karar verdiğini kaydetti.

BABAMIN FİKRİYLE KOSGEB’E GİRİŞİMCİ OLMAYA KARAR VERDİM

Babasının desteğiyle bu yola çıktığını ve Aralık 2012’den beri tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde görev yaptığını anlatan Bilge, “Babam sürekli benim geleceğimle ilgili bir araştırma yapıyordu. Onun fikriyle ben KOSGEB’e girişimci olmaya karar verdim. Sınavlarımı da başarıyla tamamladıktan sonra başlangıç için 30 bin lira hibe aldım. Eskişehir’de fotoğrafçılıkla ilgili büyük bir potansiyel var. Kente gelen turistlerin tarihi mekanlara büyük ilgi göstermesinden dolayı Odunpazarı Bölgesi’ni tercih ettim. Zaten bu bölgeyi tercih etmeseydim, işim daha da zorlaşacaktı. Çünkü rakiplerim çok fazla. Yaşım küçük, eğitimim onlardan daha az, ama ona rağmen KOSGEB desteğiyle tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde dükkanımı açtık” dedi.

TURİSTLERE OSMANLI KIYAFETİ GİYDİRİYOR 

Tarihi bölgeye gelen turistlere Osmanlı kıyafetlerini giydirerek fotoğraflarını çektiğini aktaran Bilge, “Tarihi mekanlarda Osmanlı kıyafetleriyle turistlerin fotoğraflarını çekiyoruz. Özel dikim kıyafetleri kendimiz İstanbul’dan getirtiyoruz. Padişah, Yeniçeri, Hürrem Sultan, Valide Sultan kıyafetleri gibi. Genelde Konya, Ankara, İstanbul gibi illerden bu taraflara tarihi mekanları gezmek için geliyorlar. Onların ilgisini bu tür şeyler çekiyor. Çünkü tarihi bölge olduğu için Osmanlı’yı anımsatıyor. Bizde böyle bir şey bulduk” diye konuştu.

Bilge, hedeflerinin bir yere kaybolmadan yine tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde ama daha büyük bir dükkanda çalışmak olduğunu da sözlerine ekledi.

BELEDİYE HEM TEŞVİK EDİYOR HEM KATKI SAĞLIYOR 

Genç girişimciyi ziyaret eden Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ise, belediye olarak kadınları girişimciliğe hem teşvik ettiklerini hem de bu anlamda onlara katkı sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.

Sakallı, Ekin Burçak Bilge’nin Türkiye’nin en genç kadın girişimcilerinden biri olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Ekin Burçak Bilge, tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde kadın girişimci olarak bir fotoğraf stüdyosu işletiyor. Yaklaşık 250 yıllık tarihi bir binayı fotoğraf stüdyosu olarak kullanıyor. Burçak zaten bir KOSGEB girişimcisi dolayısıyla KOSGEB’in mantığına, mantalitesine, Odunpazarı Belediyesi’nin vizyonuna sahip birisi. Ümit ediyorum yaptığı işten dolayı memnun kalır. Umarım çekirdeğini attığı işyerini büyütür, geliştirir ve bunu bir Türkiye markasına, zincirlerine dönüştürür. Yolunun ve bahtının açık olmasını diliyorum.”