BIST 10.296
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.406,10
HABER /  GÜNCEL

Bu ekmekle tam 120 kişi doyuyor

İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde tam tane buğdaydan üretilen 'balina ekmek' satışı arttı.

Abone ol

İnsan sağlığına faydaları sebebiyle tercih edilen 18 kilogram ağırlığındaki 'balina ekmek' 120 kişiyi doyurabiliyor. Kilo ile satılan ekmekler kalabalık aileler kestirmeden alıyor.

Bursa'da 'balina ekmek' üreten Bereket fırının sahibi Sadık Çırakoğlu, vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını dile getirdi. Çırakoğlu, tam tane hububatların kalp ve damar rahatsızlıkları, aşırı şişmanlığa iyi geldiğinin ortaya çıkmasının ardından, köy ekmeklerinin tüketiminin arttığına işaret etti. Çırakoğlu, gelen talep üzerine üretim kapasitelerini artırdıklarını dile getirdi. 'Balina ekmek'leri 6 ile 10 kilogram arasında ürettiklerini anlatan Çırakoğlu, şu bilgileri verdi:

"10-18 kilogram olarak ürettiğimiz ekmekleri kilosu 2,75 liradan satıyoruz. Büyük oldukları için 'balina ekmek' olarak biliniyor. Kalabalık aileler ekmeği dilimletmeden satın alıyor."

Sadık Çırakoğlu, 300 gram gelen normal ekmeklerin yarısını yiyen bir kişinin doyduğu hesap edildiğinde 'balina ekmek'lerin 120 kişiye yetebileceğini söyledi. Çırakoğlu, ekmeklerin bu kadar büyük yapılmasının sebebini ise şu sözlerle aktardı: "Bu ekmekler vitamin kaybının en aza indirilmesi için büyük yapılıyor. Normal ekmeklere göre dış kabuğu daha az. Nemli iç kısmı fazla olduğu için kalorisi düşük. Vitamin kaybı az olduğu için de daha besleyici."

"AMCA, TAŞIMAKTA ZORLANIYORUM!"

'Balina ekmek'in müşterilerinden İdris Lüş, şeker hastası olduğu için tercih ettiğini bildirdi. Sağlığı için bu ekmeği aldığına kaydeden Lüş, "Ailecek tüketiyoruz. Sağlığımız için yararlı olduğuna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada, dedesinin aldığı ekmekle kameralara poz veren 5 yaşındaki Furkan, bir taraftan 'Amca taşıyamıyorum." derken, ekmeğin ucunu ısırmayı da ihmal etmiyor. İlkokula giden Zehra ise 'Balina ekmek'i severek tükettiklerini belirtti.

AVRUPA'DA ZATEN BEYAZ EKMEK YOK

Dünyanın birçok ülkesi ve Avrupa'da insanların sağlık açısından beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih ettiklerini belirten İzgün Yemek Sanayii'nden Gıda Mühendisi Dursun Tuğtu, tam buğday ekmeğinin sağlık açısından son derece faydalı olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'de de vakit geçirilmeden tam buğday ekmek üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydeden Tuğtu, "İnsanların sağlıklı beslenmesi için buğdayın kepeği ile birlikte değerlendirilmesi son derece önemli. Kepeğin de un içerisinde yeralması, hem bağırsakların çalışması açısından hem de çeşitli mineral maddelerce zengin olması itibariyle buğday ekmeği sağlık açısından yararlıdır. Buğday ekmeğinde zengin, bağırsakları çalıştıracak lifli maddeler var. Bu maddeler bağırsaklarda zararlı maddelerin emilimini sağlıyor." dedi.