BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.411,88
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu da sulu bilgisayar

Bu bilgisayar hava yerine su soğutma sistemi ile çalışıyor.

Abone ol

Konyalı bir bilgisayar satıcısı tarafından geliştirilen, hava yerine su soğutma sistemi ile çalışan bilgisayar, işlemci ve harddisk sıcaklığını diğer sisteme göre 15 derece daha fazla soğutuyor.

Volkan Yalçın, geliştirdikleri su soğutmalı sistemin işlemci ve harddiske bağlanan su tankı ile çalıştığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''Mini su tankını kasa içine monte ettik. Bu su tankındaki su da bilgisayar dışındaki radyator ve fanlar sayesinde soğutularak, su boruları ile işlemci ve harddiske gidiyor. Bu sayede radyatör ve fanlarla sürekli soğutulan su, bilgisayarın en çok ısınan işlemci ve harddiskine gönderiliyor. Geliştirdiğimiz bu sistem sayesinde bazen 60 dereceye kadar çıkan işlemci sıcaklığı 30-35 dereceye kadar düşürülüyor. Geliştirdiğimiz su soğutmalı sistem hava soğutmalı sisteme göre bilgisayarı 15-20 derece daha fazla soğutarak üstün bir performans sergiliyor. Bilgisayar için herhangi bir zararı olmuyor. Çünkü suyun kablo veya herhangi bir parça ile irtibatı olmuyor.''

SOĞUTMANIN HIZI ARTIRILABİLİYOR

Ayrıca bilgisayar içindeki fan kontrol ünitesi sayesinde işlemci sıcaklık değerinin de takip edilebildiğini anlatan Yalçın, işlemcinin sıcaklığı arttığında bir butona basılarak su tankındaki suyun daha hızlı soğutularak işlemcinin sıcaklığının düşürülmesinin sağlanabildiğini bildirdi.