BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  POLİTİKA

Bu da Meclis'in Hektor kavgası

Kültür Bakanı Günay'ın Çanakkale'ye diktiği Hektor heykeli Meclis'i gerdi. MHP "Yıkılsın" dedi, Bakan Günay sert çıktı.

Abone ol

Yunan Mitolojinin en önemli isimlerinden Hektor Meclis'te gerilim konusu oldu. MHP'li Erdal Sipahi Çanakkale'ye dikilen Hektor heykelinin kaldırılmasını istedi, ‘Hektor heykeli Gediktepe'ye yapılsın, çömelen Hektor heykeli" dedi.

Heykelin Çanakkale'ye dikilmesini sağlayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın ise bu eleştiriye yanıtı sert oldu. Sipahi'nin açıklamalarını ‘saygısız' olarak nitelendiren Günay, “Heykeli nereye yapacağımızı gayet iyi biliriz. Tarihe de saygımız var” dedi.

İlginç Hektor tartışması MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi'nin Meclis'te konuşması ile başladı. Sipahi Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın önerisi üzerine Çanakkale’ye dikilen Hektor heykelini yıkacaklarını yerine Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal'in, Seyit Onbaşı'nın, Yahya Çavuş’un heykellerini dikeceklerini söyledi.

Ancak Sipahi'nin asıl tartışma konusu olan sözleri ise Hektor heykeli için gösterdiği yer önerisi oldu. 11 askerin şehit olduğu Şemdinli Gediktepe’yi ve bu mevzide Başbakan Erdoğan’ın çömelmesini hatırlatan Sipahi, ‘’Hektor heykeli Gediktepe'ye yapılsın, çömelen Hektor heykeli'' dedi.

BAKAN GÜNAY'DAN YANIT

Sipahi'ye yanıt gecikmedi. Bakan Günay, 17'nci Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin kapanış töreni için geldiği Antalya'da konuştu. Hektor anıtını savunan Bakan Günay, "Hektor', Anadolu savunmasında bin yıllardır ismi olan bir kahramandır. Fatih Sultan Mehmet, rivayet odur ki, İstanbul'u fethettiği zaman ‘Hektor'un savaşını kazandık' demiştir. Mustafa Kemal, rivayet odur ki, Dumlupınar zaferinden sonra ‘Hektor'un öcünü aldık' demiştir. Anadolu'da bin yıllardan beri yaşayan halkın sürekliliğini anlatmak açısından böyle bir anıtın yapılabileceğini söylemiştim, hala aynı fikirdeyim” dedi.

Günay, MHP'li Sipahi'nin, “Sen önce Gediktepe'ye çömelen Hektor heykeli yap” şeklindeki açıklamasına ilişkin “Saygısız bir ifade, çok saygısız. Tarih bilincinden yoksun. Ayrıca Gediktepe örneğinden görüldüğü gibi devlet saygısından da yoksun ama her söz sahibini bağlar” dedi.