BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,08
ALTIN 2.447,28
HABER /  GÜNCEL

Bu da din değiştirme ilticası

Bugüne kadarki en sıradışı ilticalardan biri İran-Türkiye hattında yaşandı. 3 İranlı'nın Türkiye'ye kaçış nedeni bakın neydi?

Abone ol

Onlar din değiştirmenin yasak olduğu bir İslam cumhuriyetinde, İran'da yaşıyordu. 7 yıl önce İslam'dan çıkıp Yahudi olmaya karar verdi.

En yakın arkadaşı ve onun eşi de aynı fikirdeydi. Ancak yaşadıkları ülkede bunu yapmak imkansızdı. Uzun süren araştırmalar sonunda kendilerine yeni bir ülke buldular: Azerbaycan...

Geçtiğimiz ekimde başkent Bakü'ye gittiler. İsrail Büyükelçiliği'ne din değiştirmek istediklerini söylediler,. Ancak İsrail kendi ülke yasaları gereği bu başvuruyu kabul etmedi. Görüştükleri Azeri yetkililer de onları komşu ülke Ukrayna'ya yönlendirdi.

İran istihbaratı peşlerinde
Güvenliği için adını M. rumuzuyla veren İranlı, arkadaşı ve onun eşinin macerası işte bu noktada Türkiye'ye yöneldi. Çünkü Ukrayna onları geri çevirmişti. İran istihbaratı da peşlerine düşmüştü.

Uçağa atlayıp kasımda Ankara'ya geldiler. Gerisini M'den dinleyelim: "Ajanlar ailemizi sorguluyordu. Ölümle burun burunaydık. Cehennemde gibiydik. Aklımıza ilk önce Türkiye geldi..."

M. ülkesinde müzisyenlik, arkadaşı iç tasarım, onun eşi ise sekreterlik yapıyordu. Ancak din değiştirme kararına vardıkları anda işsiz, ülkesiz, ailesiz ve parasız kalmışlardı... Ankara'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kapısını çaldılar. Talepleri BM tarafından inceleniyor.//