BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  GÜNCEL

Bu atama siyaseti karıştıracak!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine Prof. Mümtaz'er Türköne'yi atadı

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeliklerine atamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, Pala ve Türköne'yi Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yönetim kurulu üyeliğine atadı. CHP'li Ayata'nın eşi de Danışma Kurulu Üyesi oldu

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na ilginç isimler atadı. Gül'ün Kurum'un Yönetim ve Yüksek Danışma Kurulu üyeliklerine yaptığı 5 atama için tercih ettiği isimler dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine Prof. Mümtaz'er Türköne ile Prof. İskender Pala gibi medyatik isimleri seçti. Gül, Yüksek Danışma Kurulu üyeliklerine de Prof. Alparslan Açıkgenç ve Prof. Necati Polat ile birlikte Türkiye'nin efsanevi Dışişleri bakanlarından Turan Güneş'in kızı, Meclis'teki iki CHP milletvekilinden birinin eşi, diğerinin de kardeşi olan Prof. Ayşe Ayata'yı atadı. Gül'ün atadığı isimlerin mini profilleri şöyle:

İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Son olarak "Od" adlı kitabıyla gündeme gelen yazar, edebiyat araştırmacısı Pala, "Divan şiirini sevdiren adam" olarak da adlandırılıyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra askeriyenin sınavına giren ve 1982'de edebiyat öğretmeni olarak TSK'da çalışmaya başlayan Pala, 1996'da YAŞ kararıyla ordudan ihraç edildi. Pala, 12 Eylül darbesinden sonra başlayan ve 28 Şubat sürecine kadar süren 15 yıllık askerlik yaşamını "İki Darbe Arasında" adlı kitabında anlattı.

ESKİ VEKİLİN ESKİ EŞİ

Öğretim görevlisi, yazar Mümtaz'er Türköne, 1980 öncesi milliyetçi görüşleriyle tanındı. 80 darbesinden sonra tutuklanan Türköne, Mamak cezaevinde yattı. Ankara Üniversitesi SBF mezunu Türköne, aynı fakültede master ve doktora yaptı, 1993'te doçent oldu. Zaman gazetesinde köşe yazan Türköne, Tanzimat dönemi siyasi fikirleri üzerine de çalışıyor. Kendisi gibi akademisyen olan Doç. Mualla Kavuncu'dan ayrıldıktan sonra ikinci evliliğini öğrencisi olan, AK Parti eski milletvekili Özlem Piltanoğlu ile yapan Türköne, 12 Haziran seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili aday adayı oldu. Bu nedenle eşi tekrar milletvekilliğine adaylığını koymadı. Ancak Mümtaz'er Türköne milletvekilliğine aday gösterilmedi. Türköne bu durumu, "Boyumun ölçüsünü aldım" sözleriyle değerlendirdi. Türköne çifti, seçimlerden hemen sonra boşandılar.

HAREKATIN PAROLASI

20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği "Kıbrıs Barış Harekatı"nı başlatan "Ayşe tatile çıksın" parolasının kahramanı, kurumun Yüksek Danışma Kurulu üyeliğine atandı. Ayşe Ayata, şu anda ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğretim görevlisi.