BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.397,63
HABER /  GÜNCEL

Bu adamlar niye dağda?

Ünlü romancı Yaşar Kemal sessizliğini Radikal'e bozdu. Kürt sorunu konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Türk edebiyetının önemli isimlerinden Yaşar Kemal Kürt sorununda önemli açıklamalarda bulundu. Yazar, olması gerekenleri ve yanlışları sıraladı. Türkler ile Kürtler'i hiçbir gücün ayıramayacağını söyledi.

Radikal'den Cem Erciyes Yaşar Kemal ile söyleşi yaptı. Sıcak gündem maddesine bir de ünlü romancının penceresinden bakın..

Uzun soluklu söyleşide İsmet Berkan ve Oral Çalışlar da bulundu. Yaşar Kemal, ‘doğunun’ düzenini hatırlattı, Buradaki devlet politikalarını, Kürtlerin yok sayılmasını, koruculuk sistemini, dil yasağını anlattı.

‘Kimse çocuklarının ölmesini istemiyor, Kürt halkı barış istiyor,’ dedi. Ve sözlerini şöyle tamamladı: “Kıssadan hisse, Türkiye’nin savaş düşmanları birleşince...”

İşte söyleşiden öne çıkan başlıklar:

Yaşar Kemal: 80 yıl 'bu adamlar niçin dağlardadır' bir kere düşünmedik. Bir insanı, halkı yok saymak, öldürmekten beterdir

Osmanlı'nın son yıllarında bir çok millet bağımsızlığını aldı. Kürtler birçok olanakları varken bağımsızlık istemedi. Yanlıştan çok ne var? Kürt yoktur, dili yoktur, dili kartkurttur... Bin insanı halkı küçümsemek onları insandan saymamak öldürmekten beterdir.

80 yıl bu adamlar niçin bunca yıllar dağda niye düşünmedik. Vatandaşlık ödevlerini bekledik de, eğitim, sağlık, yatırım devletin vereceği hizmetleri vermedik. İnsan olarak haklarını vermek akla gelmedi.

Halkımız demokrasiye yatkın bir halktır. Bu kadar kışkırtmalara rağmen bir iç savaş çıkmaması da bunu kanıtlar. Türkler de Kürtler de hiçbir zaman ayrılmayı düşünmemişlerdir. Onları birbirinden hiçbir güç ayıramayacaktır. Sanıldığı kadar zor değildir.

Kürt halkı gibi bir halk dağdakileri kolaylıklar indirir. Yediden yetmişe kadar kimse kardeşlerinin çocuklarının hiçbir koşulda ölmesini istemiyor.

Avrupa ülkelerinde azınlıklar vardır. Bunlar uzun yıllar savaştılar, yendiler, yenildiler. Vakit erip gün gelince çoğu ülkelerinin yönetemiyle anlaştılar, dillerine kültürleine kavuştular.