BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,73
ALTIN 2.402,52
HABER /  GÜNCEL

TRT'de Pavarotti krizi

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu, bir turne dönüşünde otobüste, Pavarotti’yi dinleyen koro sanatçılarına "Vatan hainisiniz" diye çıkıştı.

Abone ol

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu, bir turne dönüşünde otobüste, dünyaca ünlü İtalyan tenor Pavarotti’yi dinleyen koro sanatçılarına "Vatan hainisiniz" diye çıkıştı. Koro sanatçılarına "Yeter bu kadar gavur müziği dinlediğiniz" diyen Erenoğlu, 10 ile 13.00 olan mesai saatini 09.00 ile 18.00 olarak değiştirdi. Çalışanlar savcılığa başvurdu.

TRT Ankara Radyosu Korosu üyeleriyle yaklaşık bir yıldır görevde bulunan Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu arasında, 21 Ekim 2005 tarihinde Yunanistan konseri dönüşünde yaşanan olay, otobüste bulunan bir piyanistin Pavarotti’nin albümünü CD çalara koymasıyla başladı. Ankara’ya yaklaşıldığı sırada otobüsün arka tarafında oturmakta olan Erenoğlu, hışımla CD’yi çıkararak yerine bir Türk halk müziği CD’si koydu.

18 SANATÇI İMZALADI

Gerilim yaratan olay, otobüste iki albümün de dinlenmemesiyle sonuçlandı. Yapılan hakaretler sonrasında otobüste bulunan sanatçılar, TRT Ankara Radyosu Müdürü Şenol Göka’ya şube müdürü hakkında soruşturma başlatılması için dilekçe verdi. İlk başta verilen dilekçeyi geçersiz işaretiyle işleme koymayan Göka, daha sonra işleme koydu. Göka’dan sonuç alınamayacağını öğrenen sanatçılar, bir ay sonra ise otobüste yer alan 18 sanatçının şahitliği ve imzasıyla, yapılan hakaretler nedeniyle, Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığa verilen şikayetnamede, otobüsteki tartışma, bir sanatçının ağzından şöyle aktarılıyor:

Erenoğlu CD’yi çıkarır çıkarmaz "Bu kadar gavur müziği yeter. Kapatın lan şu gavur müziğini" diyerek sert bir tepki gösterdi. Ben de "CD bitsin öyle dinleyelim" diyerek tepki gösterince, devamla bana "Kıskançlık yapıyorsunuz, ben müdürünüzüm ve bunu dinlemek zorundasınız" dedi. Ben de bunun üzerine "35 yıldır bu mesleği yapan bir sanatçıyım, mesleğimle ilgili neyin doğru olduğunu bilebilirim" yanıtını verdim. Daha sonra ise "Zaten 35 yıldır yanlış yapıyorsunuz. Bunu dinlemiyorsan emekli ol" dedi. En önemlisi de herkesin içinde bana "Sen vatan hainisin" diyerek şahsıma ağır hakarette bulunmuştur. Bu olay beni son derece üzmüş ve ruhen ve bedenen çöküntü yaşamama sebep olmuştur.

SENDİKADAN EYLEM

KESK Haber-Sen, yaşanan durumu protesto etmek amacıyla bugün TRT Ankara Radyosu önünde bir protesto gösterisi yapacak. Haber-Sen Genel Sekreteri Osman Köse, olaylarla ilgili olarak şunları söyledi: "Yazılı olarak TRT Müzik Dairesi Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne şikayette bulunduk. Erenoğlu hakkında gerekli işlemin yapılmasını istedik. Çünkü Koro’da çalışma barışı diye bir durum söz konusu değildir. Erenoğlu kaldığı sürece de olmayacaktır. Bir ses sanatçısının, sesinin verimli kullanabildiği saat maksimumu üçtür. Onun dışına çıkması mümkün değildir. 12 Eylül’den sonra ilk defa Ankara Radyosu önünde bugün çalışanların da katılacağı bir eylem olacak."

Çoksesli koronun çalışma saatlerini ’tam gün’ yaptı

Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu, Savcılık kağıdının kendisine gelmesi üzerine koro sanatçılarınının mesai saatini uzatma kararı aldı. 6 Ocak 2006 tarihinde Çoksesli Koro Şefi Elnara Kerimova ve Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu imzasıyla yeni mesai saatleri belirlendi. Koronun eskiden 10.00-13.00 olan mesai saatleri 09.00-18.00 oldu. TRT Ankara Radyosu Müdürlüğü’ne bağlı Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği aynı saatlerde çalışmaya devam etti.

Haber : Umut ERDEM
Kaynak :