BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Terörist başına ödül geliyor

Hükümet teröre karşı bir dizi önlem alıyor. Terör mağdurlarına yardımı da öngören terör paketinde aranan teröristin başına para ödülü konulmasına imkan veriyor...

Abone ol

Yasa taslağı, ABD’de olduğu gibi aranan teröristin başına para ödülü konulmasına imkan veriyor. Para ödülünün miktarını İçişleri Bakanlığı belirleyecek. Bu yöndeki düzenleme şöyle:

Madde 13: “İşleyişine iştirak etmemiş olmak koşuluyla bu kanun kapsamına giren suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verilir. Ödülün miktarı, usul ve esasları İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

YALNIZ GÖRÜŞEMEYECEK

Yasa taslağının 10’ncu maddesinin (f) fıkrasında yapılan düzenlemeyle terör zanlısı ve hükümlüsünün avukatlarıyla temasına sıkı denetim getiriliyor:

“...müdafiin terör örgütü mensuplarının örgütsel amaçlı haberleşmelerine aracılık ettiğine ilişkin bulgu veya belge elde edilmesi halinde, cumhuriyet savcısının istemi ve hakim kararıyla bir görevli görüşmede hazır bulundurabileceği gibi bu kişilerin müdafiine verdiği veya müdafiince bu kişiye verilen belgeler hakim tarafından incelenebilir. Hakim, belgenin kısmen veya tamamen verilmesine veya verilmemesine karar verir. ”

Bu düzenlemeyle Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine bir devlet görevlisi de katılabilecek.

Yasa taslağı, Öcalan’ın İmralı’dan çıkma ümitlerini de kıracak. Bu konudaki düzenleme taslağın 12’nci maddesinde şu şekilde yer alıyor:

Madde 12: “...Ancak ölüm cezaları 3 Ağustos 2002 tarihli kanuna göre müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen terör suçluları ile ölüm cezaları ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen veya ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkum olan terör suçluları hakkında, bu kanun ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un koşullu salıverilmeye ilişkin hükümleri uygulanmaz. Bunlar hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası ölünceye kadar devam eder.”

TERÖR FİNANSMANI

Taslakta 8’inci madde ile ‘Terörün finansmanı’ konusu yasaya eklendi. Teröre para yardımı yapanlara, verdikleri para terör eyleminde kullanılmasa dahi hapis ve para cezası getiriliyor.

PROPAGANDAYA CEZA

Yasanın 6’ncı maddesinde terör örgütünün bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara, örgüt yöneticisini veya üyelerini kamuoyunda ‘Hoş göstermeye yönelik yayın yapanlara’ bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

7’nci madde de örgütün işaretlerinin taşınması, afiş, pankart, döviz hazırlanması, üniformayı andırır giysiler giyilmesine de ağır cezalar öngörüyor.

İKİ KAT ARTACAK

Terörü finanse eden, propagandasını yapan sivil toplum kuruluşu ise ceza iki artacak:“7 ve 8’inci maddede belirtilen suçların dernek, vakıf, siyasi parti, işçi ve meslek kuruluşlarına veya bunların yan kuruluşlarına ait bina, lokal, büro veya eklentilerinde veya öğrenim kurumlarında veya öğrenim yurtlarında bunların eklentilerinde yapılırsa bu fıkralardaki cezaların iki katına hükmolunur.”

Mağdur olana burs

Taslak, köyü boşaltılan üniversite çağındaki gençleri koruyacak düzenlemeler de içeriyor:

Madde 15/ (ı): Terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrencilere ve ölenlerin çocuklarına yüksek öğrenimleri süresince Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu’ndan karşılıksız burs verilir.

‘Hemen Vur’ emri

Kolluk kuvvetlerine, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda ‘teslim ol’ çağrısına uymayanlara duraksamadan ateş açma yetkisi veriliyor. Bu konudaki düzenleme şöyle:

Madde 16: Terör örgütlerine karşı icra edilecek operasyonlarda teslim ol emrine itaat edilmeyerek silah kullanmaya teşebbüs edilmesi halinde kolluk görevlileri tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda duraksamadan hedefe karşı silah kullanmaya yetkilidir.

Çeçenlere kötü haber

Yasayla terör tanımı genişletildi. “Bir yabancı devleti herhangi bir işlemi yapmaya yahut yapmamaya zorlamak, yahut ülkenin veya uluslararası kuruluşun temel anayasal, siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal yapısını bozmak amacıyla girişilen her türlü suç teşkil eden eylemler” de terör sayılıyor. Bu kapsamda Türkiye dışında işlenen suçun Türkiye’de kovuşturulabilmesi Adalet Bakanlığı’nın talebine bağlanıyor.

Kaynak: