BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,55
ALTIN 2.384,73
HABER /  GÜNCEL

BRICS: IMF meşruiyetini kaybedebilir

Ekonomileri hızla büyüyen beş ülkeyi bir araya getiren BRICS grubu, IMF başkanının seçim kriterleri arasında milliyetin olmasının, kurumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü söyledi.

Abone ol

Ekonomisi hızla büyüyen beş ülkeyi bir araya getiren BRICS grubu, IMF'nin yeni başkanının seçim sürecine ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, yaptıkları ortak açıklamada, IMF başkanının seçiminde milliyet kriterinin rol oynamasının, kurumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü söyledi.

Avrupalı yetkililer, istifa eden IMF başkanı Dominique Strauss Kahn'ın yerine seçilecek kişinin de Avrupalı olması gerektiğini savunuyor.

BRICS grubunun açıklamasında ise, IMF başkanının Avrupalılar arasından seçilmesi geleneğinin, gelişmekte olan ülkelerin, dünya ekonomisinde gittikçe daha önemli bir rol oynadığı gerçeğini yansıtmadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Gelişmiş ülkelerde patlak veren son ekonomik kriz, uluslararası finans kurumlarını gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki artan rolünü yansıtacak şekilde değiştirmenin gerekliliğini gösterdi" dendi.

BBC'nin Washington'daki muhabiri Tom Burridge, açıklamanın Avrupa'ya doğrudan bir meydan okuma olduğunu, BRICS ülkelerinin aynı adaya destek vermesinin IMF'nin yönetim kurulunu zor ve hassas bir kararla karşı karşıya bırakacağını söylüyor.

IMF'nin yeni başkanı, 24 üyeli yönetim kurulu tarafından seçilecek.

Avrupalı ülkelerin desteklediği Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın adaylığını bugün açıklaması bekleniyor.

1944 yılında kurulan IMF'nin bugüne kadarki tüm başkanları Avrupalıydı.