BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,81
ALTIN 2.419,73
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bozdağ'dan başörtüsü açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ kamuda başörtüsü serbestliği ile ilgili konuştu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "başörtülü milletvekili olabilir" şeklindeki sözleri başörtüsü kamuda serbestleşeceği beklentisini doğurdu. Bakan Bekir Bozdağ konuya ilişkin açıklama yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Başörtüsü yasağını öngören bir Anayasal düzenleme yok. Yasal düzenleme de yok. İdari bir takım tasarruflarla ortaya konmuş uygulamalar var. Bunlar kabul edilebilir, doğru şeyler değil'' dedi.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı'yı ziyaret ederek bir süre görüşen Bozdağ, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de uygulamada pek çok eşitsizliğin AK Parti hükümetleri döneminde ortadan kalktığını söyledi.

Geçmişte Türkiye'de SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'nın dahi ayrımı olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

''Devlet insanlarını işçi, memur ve serbest meslek sahibi diye ayırmıştı. Hastane, sağlık ve emeklik hizmetlerinde dahi birbirine farklı uygulamalar vardı. Herkes prim ödüyordu ama maalesef devlet herkese eşit gözle bakmıyordu. Uygulamalar eşitsizlik üzerineydi. Biz SGK'yı kurduk ve bütün bu ayrılıkları ortadan kaldırdık. Sistemi denkleştirdik. Öte yandan hastaneleri birleştirdik eşitsizliği ortadan kaldırdık.''

Geçmişte üniversitelerde başörtülü öğrencilerin sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

''Üniversitelerde başı örtülü evlatlarımız okuma imkanı bulamıyordu. Bunu da ortadan kaldıran adımlar attık. Bu noktada bir eşitlik hayata geçti. Katsayı uygulaması vardı. Orada da ayrı bir haksızlık söz konusuydu. Meslek liselerinde okuyan öğrencilerimizle diğer liselerimizde okuyan öğrencilerimizi eşit şartlarda yarışa sokamıyorduk. Maalesef Danıştay da verdiği kararlarla kat sayı uygulaması konusundaki haksızlığı, adeta bir hakmış, bir adaletmiş gibi mahkeme kararıyla olumlu karşıladı. Ama buna rağmen bu konularda da adımlar atıldı. Şu anda üniversiteye girişteki eşitsizlikler kalktı üniversitelerdeki başörtüsü zulmü ortadan kalktı ve Türkiye pek çok alanda önemli değişimleri yaşadı. Başörtüsü yasağını öngören bir anayasal düzenleme yok. Yasal düzenleme de yok. İdari bir takım tasarruflarla ortaya konmuş uygulamalar var. Bunlar kabul edilebilir, doğru şeyler değil. Eşitlik ilkesine, hukuk devletinin gereklerine, demokrasiye, insan haklarına uygun uygulamalar değil. Bu uygulamaların zaman içeresinde ortadan kalkacağına bu alanda da Türkiye'nin normalleşme sürecini yaşayacağına inanıyorum.''