BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,81
ALTIN 2.412,39
HABER /  GÜNCEL

Böylesi ne görüldü ne duyuldu

Diyarbakır'da petrol istasyonlarında pompa içine yerleştirdikleri gizli kumandalı hortumla müşterilere kaçak akaryakıt satan şebeke yakayı ele verdi

Abone ol

Diyarbakır'da petrol istasyonlarında pompa içine yerleştirdikleri gizli kumandalı hortumla müşterilere kaçak akaryakıt satan şebeke 1 yıllık takibin ardından düzenlenen "Tanker" operasyonuyla çökertildi.

Diyarbakır merkezli 7 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda 1'i muvazzaf asker 27 kişi gözaltına alındı, 1'i muvazzaf asker 9 kişi ise aranıyor. Askerlerin suça göz yummakla suçlandığı öğrenilirken, Diyarbakır'da kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen 5 akaryakıt istasyonunun Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından defalarca denetlenmesine rağmen düzeneğin fark edilemediği belirtildi. İstasyonların kapatılması için EPDK'ya yazı yazılırken, gözaltındaki şebeke lideri Ş.T.'nin Marmara bölgesi dahil Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 20 akaryakıt istasyonu bulunduğu, buralarda da kaçak akaryakıtla ilgili araştırma yapılacağı öğrenildi.

UZAKTAN KUMANDALI GİZLİ HORTUMLA KAÇAK AKARYAKIT SATIYORLARDI

Diyarbakır Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, İran, Irak ve Suriye'den yasadışı yollarla temin ettikleri akaryakıtı Türkiye'ye sokan şebekeyi belirleyip 1 yıl önce teknik ve fiziki takibe aldı. Diyarbakır'da Şanlıurfa Karayolu üzerinde 5 petrol istasyonunda kaçak akaryakıt satışını uzun süre izleyen polis, 7 ilde "Tanker" adını verdiği eş zamanlı operasyon yaptı. Diyarbakır'da 200 polisin katıldığı operasyonda, akaryakıt istasyonlarının çevresi iş makineleriyle sarıldı.

Petrol istasyonlarının çevresini iş makineleriyle kazan polis, bazı gizli akaryakıt tanklarına ulaştı. Polis şebeke üyelerinin, petrol istasyonlarında akaryakıt için kullanılan pompa içine yerleştirdikleri uzaktan kumandayla çalışan gizli hortumla, kaçak tanklardan yakıt sattıklarını belirledi. Şebekenin, Kırıkkale ve Mersin'den aldıkları solventi, kaçak mazota karıştırarak piyasaya sürdüğü tespit edildi. Bazı istasyonlarda ise normal akaryakıtın bulunduğu tankların içine gizli bir tank daha konulduğu, bunun içindeki kaçak akaryakıtın yine gizli hortumlu düzenekle satınldığı belirlendi.

MÜŞTERİLER FARK ETMİYORDU

Kaçak yakıt isteyenlere bu yöntemle satış yapan şebeke üyelerinin, normal akaryakıt alan müşterilere de ucuz kaçak akaryakıt sattıkları ve müşterilerin bu durumu fark etmediği belirlendi. Suç örgütüne ait 5 ayrı akaryakıt istasyonunun gizli tanklarında bulunan ve özel düzeneklerle satışı yapılan piyasa değeri 513 bin liralık toplam 133 bin 850 litre kaçak akaryakıta el konuldu.

7 İLDE 1'İ ASKER 27 KİŞİ YAKALANDI

Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kırıkkale, Şanlıurfa, Çorum ve Kocaeli'nde eş zamanlı operasyonda 1'i muvazzaf asker 27 kişi gözaltına alındı. 1'i muvazzaf asker 9 kişinin ise arandığı belirtildi. 2 askerin suça göz yummakla suçlandığı öğrenildi. 36 kişi hakkında TCK'nın "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Suç örgütüne üye olmak", "Örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapmak" ve "5015 Sayılı Kaçak Mal Kanununa Muhalefet" suçlarından yasal işlem yapılacağı belirtilirken, gözaltına alınan 27 kişinin ise ifadelerinin ardından bugün Diyarbakır Adliyesi'ne çıkarılacakları öğrenildi.

EPDK DEFALARCA DENETLEDİ, DÜZENEK BULUNAMADI

Enerji ve Piyasa Denetleme Kurulu tarafından akaryakıt istasyonlarının defalarca denetlenmesine rağmen kaçak akaryakıt satışını sağlayan düzeneğin bulunamadığı öğrenildi. Gözaltındaki şebeke lideri Ş.T.'nin Marmara bölgesi de dahil olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 20 akaryakıt istasyonu bulunduğu, diğer illerdeki akaryakıt istasyonlarıyla ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Emniyet yetkililer, kaçak akaryakıt satışı yapılan 5 istasyonun kapatılması için EPDK'ya yazı yazdı.

POLİS UYARDI: FİŞİNİZİ MUTLAKA ALIN

Polis, vatandaşların kaçak akaryakıttan zarar görmemesi için, araçlarına akaryakıt alacakları istasyonları titizlikle seçmeleri ve akaryakıt alımından sonra fişlerini kesinlikle almalarını istedi. Araçlarında meydana gelebilecek arızalarda en önemli delilin fiş üzerindeki plaka numarası olduğunun altını çizdi.