BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

İngiliz yönetmen Ken Russell öldü

İngiliz sinemasının ''cesur ve korkusuz'' yönetmeni Ken Russell, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol

İngiliz sinema yönetmeni Ken Russell, 84 yaşında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Oğlu, Ken Russell'ın Pazar günü damar tıkanıklığına bağlı sebeplerle öldüğünü açıkladı.

Kariyeri boyunca tartışmalı eserlere imza atmaktan çekinmeyen Ken Russell, 1969 yılında D.H. Lawrence'ın aynı adlı romanından uyarlama Women in Love (Aşık Kadınlar) filmiyle en iyi yönetmen dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

Sansür

Filmin aktörleri Oliver Reed ve Alan Bates arasında bir çıplak güreş sahnesine yer veren Women in Love'ın yanısıra, 1971'de çektiği The Devils (Şeytanlar) aşırı uçta şiddet, cinsellik ve dini temalarla örülü sahnelerinden dolayı kimi ülkelerde yasaklanmış veya sansürsüz gösterimine izin verilmemişti.

İngiltere Film Enstitüsü BFI'ın Londra merkezinde film programı direktörü olarak çalışan Geoff Andrew, ''Ken Russell korkusuz, cesur bir yönetmendi. Eleştiri oklarına hedef olmaktan çekinmek bir yana, hoşlandığı bile söylenebilirdi.'' diyor.

Ken Russell sinemanın yanısıra televizyon için çektiği çoğu sanat konulu çok sayıda programla da tanınıyor.

'Son güne kadar çalıştı'

Eşi Elize, Russell'ın ''Ani ölümünden duyduğu derin üzüntüyü'' ifade ederek, ünlü yönetmenin ölmeden önce Alice Harikalar Diyarında'nın müzikal versiyonunu sinemaya aktarmak için senaryo ve oyuncu seçimi üzerinde çok yoğun çalıştığını söyledi.

Women in Love'daki rolüyle en iyi kadın oyuncu Oscar'ını alan ve Ken Russell'ın başka bir dizi filminde de oynayan Glenda Jackson, ''Onunla çalışmak harikaydı. Oyuncular için çok rahat bir ortam sağlardı.'' dedi.