BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bosna Hersek'te hükümet sorunu!

osna Hersek'te hükümette yer alan Demokrat Eylem Partisi, 2012 bütçesine destek vermeyeceklerini söyledi.

Abone ol
Bosna Hersek'te hükümette yer alan Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç, 2012 yılı bütçe tasarısına destek vermeyeceklerini, partisinin hükümetten de kendi isteğiyle çekilmeyeceğini açıkladı.

Süleyman Tihiç, yaptığı açıklamada, iktidar partilerinin katıldığı toplantıdan sonra bazı basın yayın organlarında ''partisinin hükümetten ayrılacağına'' dair haberlerin yer aldığını, bunların doğru olmadığını söyledi.
 
Parlamentoda yarın oylanacak 2012 yılı bütçe tasarısına destek vermeyeceklerini bildiren Tihiç, ''SDA'nın Bosna Hersek Bakanlar Kurulu'ndan çıkarılıp çıkarılmama kararını koalisyonu oluşturan diğer partiler verecek. SDA kendi isteği ile Bakanlar Kurulu'ndan çekilmeyecek. Her zaman problemin değil çözümün parçası olan partimizi hükümetten çıkaracaklarsa bu onların kararı. Tekrar ediyorum, biz çekilmeyeceğiz'' diye konuştu.
 
Tihiç, koalisyonu oluşturan 6 partinin toplantısında, Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya'nın sürekli ''SDA yeni tasarıyı desteklemezse hükümetten çıkarılacağı'' mesajını verdiğini belirtti.
 
"DEVLETTEN ZİYADE, ENTİTE KAVRAMI ÖNE ÇIKARILDI"
 
Süleyman Tihiç, Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) ve Sırp Demokrat Partisi (SDS) Başkanları Milorad Dodik ve Mladen Bosiç'in ise toplantıda, bunun, Lagumciya'nın kararı olduğunu, SDA'yı hükümetten çıkarma kararı alındığı taktirde bunu destekleyeceklerini söylediklerini aktardı.
 
''Tüm bunların SDA'nın yeni tasarıyı desteklemesi için yapılan baskılar olduğunu düşünüyorum'' diyen Tihiç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Fakat biz böyle bir tasarıyı desteklemeyeceğiz. Meclis'te bir, iki sandalye için ülke çıkarlarına karşı çalışmayacağız. Burada devletten ziyade, entite kavramı öne çıkarıldı. Bizim içinse her zaman ülkemiz ilk sırada oldu. Bu tasarıyı destekleyemeyiz çünkü Bosna Hersek kurumlarının işlemesi için gerekli kaynakları sağlamıyor. Yeni tasarı Bosna Hersek'in AB ve NATO üyeliği yolunda bir engel.''
 
Tihiç, partisinin bütçe tasarısının hazırlanmasına katılmadığını da vurguladı.
 
SNSD lideri Milorad Dodik de yaptığı açıklamada, ''siyasal yapının en önemli sorunu olan yeni tasarıyı desteklemeyenlerin kendilerini Bakanlar Kurulu'ndan diskalifiye ettiğini'' söyledi.
 
Toplantı sonrası SDP lideri Zlatko Lagumciya da yarın yapılacak yeni tasarı oylamasının ''Bosna Hersek'teki koalisyonun kaderini belirleyeceğini'' ifade etti.