BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL

Borusan'dan ABD'de 150 milyon dolarlık yatırım

Türkiye'nin önde gelen çelik boru üreticisi Borusan Mannesman Boru Sanayi & Ticaret AŞ, ABD'de 150 milyon dolarlık bir fabrika kuracağını açıkladı.

Abone ol

Türkiye'nin önde gelen çelik boru üreticisi Borusan Mannesman Boru Sanayi & Ticaret AŞ, ABD'de 150 milyon dolarlık bir fabrika kuracağını açıkladı.

Şirketin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yaptığı basın açıklamasında, 2014'ün ikinci yarısında üretime geçmesi planlanan fabrikanın 300 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olacağı ve çelik fiyatlarına bağlı olarak yılda 500-600 milyon dolar gelir getirmesinin beklendiği bildirdi.

Borusan Holding başkanı Agâh Uğur, "Kaya gazı üretiminin avantajlarından yararlanacak bir yatırım olacak bu. Sondaj amaçlı ya da daha küçük borular kullanan Amerikan enerji sektörünü hedefliyoruz tümüyle" dedi.

Uğur, fabrikanın kurulacağı yeri belirlemek için Oklahoma ve Texas eyaletleriyle görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Borusan, ABD çelik boru ithalat pazarında şu anda yüzde 3,6 olan payının yeni fabrika ile ikiye katlanacağını açıkladı.

Borusan hisseleri bugün borsada yüzde 2.99 artış göstererek 27,60 liradan işlem gördü.

Kaya gazı nedir?

ABD'de yaygın olarak kullanılan kaya gazı, gaz fiyatlarının düşmesine ve çevreyi daha fazla kirleten kömür kullanımının azalmasına yol açtı.

ABD kaya gazı üretiminde başı çekiyor. Bu ülkede üretilen gazın üçte birini kaya gazı oluşturuyor.

Ancak kaya gazı üretiminde kullanılan hidrolik kırılma yöntemi, yüksek basınçla su pompaladığı ve akiferlerin kirlenmesine ve yer sarsıntılarına yol açması nedeniyle çevrecilerin tepkisini çekiyor.