BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.511,74
HABER /  POLİTİKA

Borsanın krize tahümmülü yok

Türkiye günlerdir Başçı'yı boşuna tartıştı. Geriye ise borsada 26 dakikalık sarsıntı bıraktı.

Abone ol

Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na asaleten atanacağı bir haftadır konuşulurken; Köşk'ten dün tek cümlelik açıklama geldi: Kararnamede Başçı yok... Borsa bir anda 1.6 puan düştü.

Merkez Bankası başkanlığı konusundaki belirsizlik had safhaya çıktı.Cumhurbaşkanı başkanın atama kararnamesinde "Başçı'nın adı yok" deyince borsa hızla 44 bin puanın altına indi. Dolar 1.34 YTL'yi aştı.

Aradan geçen 26 dakika sonra Başbakan’ın atama için başka bir ismi Cumhurbaşkanı’na gönderdiklerini açıklaması ile dalgalanma bir anda duruldu. Piyasalar bu kez yeni aday haberi ile umutlandı.

Piyasalar dün Merkez Bankası başkanlığı ile ilgili belirsizlikle çalkalandı. Cumunhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "Cumhurbaşkanlığı'nda, Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu karar taslağı bulunmamaktadır" açıklaması saat 11.36'da piyasalara bomba gibi düştü. Piyasalardaki endişe bu açıklama ile yerini şaşkınlığa bıraktı. Çünkü yatırımcılar Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanı olması üzerine senaryolar üretiyordu. Nitekim bu sürpriz İMKB-100'ün kaybını yüzde 1.7'lere ulaştırdı. Endeks 43 bin 628 puana kadar indi. Sezer'in açıklaması "Merkez'in patronu hala belli olmamış" şeklinde yorumlanırken, bu kez de Başbakan Tayyip Erdoğan'dan şok bir açıklama geldi.

DAKİKA DAKİKA GERGİNLİK

Saat 12.02'de Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'na Merkez Bankası başkanlığı için başka bir isim verdiklerini ancak bunun gizli olduğunu açıklaması ise piyasaların yüreğine su serpti. Aradan geçen 26 dakikada borsa adeta gitti geldi. Başbakan'ın açıklamasının ardından en azından bir adayın Cumhurbaşkanı'na gönderilmiş olması ve üzerinde tartışmalar olan Erdem Başçı'dan vazgeçilmesi piyasaları rahatlattı. Başbakan'ın açıklamasının ardından İMKB-100 hızla toparlanırken, bu kez de piyasalar bu yeni ve sürpriz isimi merak etmeye başladı. Tartışmalı hale gelen Erdem Başçı yerine alternatif yeni bir isimin getirileceği umudu borsayı 44 bin puanın üzerine taşıdı. Endeks binde 6 oranında da olsa günü kayıpla tamamlamaktan kurtulamadı.

NET AÇIKLAMA ŞART

Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı da Merkez Bankası Başkanı ataması ile ilgili haberlerin piyasayı dalgalandırdığını belirterek yarın (bugün) da benzer bir seyir olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanlığı için Ankara kulislerinde dolaşan isimler ise şöyle:

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı.
Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci.
Bir dönem Brezilya Merkez Bankası Başkanlığı yapan İbrahim Eriş.
Dünya Bankası’nda Türkiye adına İcra Direktörvekili olan Melih Nemli.
Merkez Bankası Meclis Üyesi İbrahim Turhan.

NEDEN AÇIKLADI

Ankara kulislerinde yapılan değerlendirmeye göre, Cumhurbaşkanlığı, “Köşk’e Başçı kararnamesi gelmedi” şeklindeki açıklamayı şu nedenlerden dolayı yaptı:

ÇİÇEK’İN AÇIKLAMASI

Köşk’ün açıklama yapmasında, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in önceki gün Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklama etkili oldu. Çiçek, şunları söylemişti: “Bu konu bu haftaki toplantıda gündeme gelmedi. Merkez Bankası yasası gereğince gecikmeden yapılması gereken yapılmıştır. İlgili bakan Cumhurbaşkanı’na gerekli bilgiyi vermiştir. Hükümet tarafından yapılacak başka işlem yok. Cumhurbaşkanı’nın tasarrufu beklenecektir.”

TÜRBAN TARTIŞMALARINA SON NOKTA

Erdem Başçı’nın isminin gündeme gelmesiyle birlikte, eşi Sıdıka Başçı’nın türbanı tartışılmaya başlanmıştı. Başbakan Erdoğan da, “bal gibi atarım” diyerek tartışmaya katılmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer de açıklamasıyla, “Erdem Başçı’yı sadece eşinin türbanı nedeniyle atamadığı” yönündeki eleştirilere böylece cevap vermiş oldu.