BIST 10.219
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.455,98
HABER /  EKONOMİ

Borsada son 10 dakika iptal oldu

Borsa İstanbul'da 6 bin 85 adet işlem teknik bir sorun nedeniyle iptal edildi.

Abone ol

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, dün gerçekleşen işlem iptallerine sebep olan aksaklıkla ilgili "Elimizden gelenin en iyisini yaptık ama mevcut altyapı daha iyi bir performansa çok fazla cevap vermiyor. Zaten onun için bu stratejik ortaklık meselesini kadar önemsiyoruz ve gündemimizin ilk sırasına aldık" dedi.

Child & Youth Finance International tarafından İstanbul’da düzenlenecek II. CYFI Zirvesi kapsamında Borsa İstanbul Başkanı Turhan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanvekili Bülent Gökrem ile Kurul Üyeleri, CYFI Başkanı Jeroo Billimoria ve The MasterCard Foundation Başkanı ve CEO’su Reeta Roy ile dünyanın dört bir yanından gelen 150 çocuğun katılımıyla Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi.

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, tören öncesinde yaptığı konuşmada tüm dünyadan gelen çocuklarla ve gençlerle beraber olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İNTERNETHABER'İN EKONOMİ HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. EKONOMİ HABERLERİ KATEGORİMİZİ ZİYARET ETMEK İÇİN TIKLAYIN

İnsanların finansal sisteme dahil olmasının ve finansal sistemi bilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Turhan, şunları kaydetti: "Rio’da Borsa İstanbul olarak ’Borsalar için Sürdürülebilir Kalkınma İnisiyatifi’nin ilk kurucularından olduk. Jeroo’ya ’Tüm çocukları ve gençleri Borsa İstanbul’a getirin’ dedim. Çünkü bu yer insanların gerçekten finansa ihtiyaç duydukları bir yer. Burası tüm finansal hizmetler sektöründeki en demokratik ortamlardan bir tanesi. İnsanlar burada zenginliği ve refahı paylaşıyorlar, son derece açık, şeffaf ve hesap verilebilir görüyorlar bunu."

"Aksaklığın sebep olduğu işlem hacmi çok büyük değil"

Gong töreni sonrasında basın mensuplarına dün gerçekleşen işlem iptalleri ile ilgili de bilgi veren Turhan, teknik aksaklığın dünyanın en iyi sistemi de olsa karşılaşılabilecek bir durum olduğunu söyledi.

Kendisinin Borsanın sistemleriyle ilgili iyileştirme ihtiyacı olduğunu her zaman söylediğini anımsatan Turhan, "Elimizden gelenin en iyisini yaptık ama mevcut altyapı daha iyi bir performansa çok fazla cevap vermiyor. Zaten onun için bu stratejik ortaklık meselesini bu kadar önemsiyoruz ve gündemimizin ilk sırasına aldık" ifadesini kullandı.

Turhan, yaşanılan aksaklığı şöyle anlattı: "Burada alış veriş platformunu işleten bir ana sunucu var. Bilgisayarların hepsinin bir saati oluyor. Borsa olduğu için o saatin kesin ve tam doğru olmasına çok önem veriyoruz ve onu belli periyotlarla merkezdeki atomik saatle senkronize ediyoruz, eşliyoruz. Saatin herhangi bir şekilde hatalı olmaması için. Eşlemeler esnasında bir şekilde 3 saniyelik bir fark oluşmuş, sistemin saati ile gerçek saat arasında. 3 saniyelik bir fark hiç kimsenin fark etmeyeceği bir farktır ama seans kapanışına denk gelince seansın sonunda gerçekleşen veya gerçekleşmek üzere gönderilen emirler ikinci seansa aktarılırken bir karışıklık oldu tabi... Arkadaşlar bunu fark edip derhal müdahale ettiler ama tabi bir kere orada aksaklık başlayınca gün sonu işlemlerini etkiledi ve gün sonunda tek bir fiyat oluşması gerekirken kapanış seansında birden fazla fiyat oluştu, bazı pay senetleri için. Dolayısıyla biz de her hangi bir karışıklığa mahal vermemek için kapanış seansında gerçekleşen işlemleri iptal etmek zorunda kaldık."

Aksaklığın sebep olduğu işlem hacminin çok büyük olmadığını ifade eden Turhan, gün içinde gerçekleşen toplam hacme oranla çok düşük bir işlem hacmi olduğuna dikkati çekti.

Aksaklığın dün gece yarısı giderildiğini belirten Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zamana kadar hep beraber bekledik. Ciddi bir sıkıntı teşkil edecek bir durum değil ama bizim için önemli olan şu. Bundan sonra bir şeyin gerçekleşmemesini sağlamak için her türlü önlemi dün gece saat yarım itibariyle almış bulunuyoruz ama bu konularda her zaman tedbirli konuşmakta fayda var. Neticede bahsettiğimiz şey bir elektronik platform. Hata olmaz diyemeyiz. Önemli olan olmamasını sağlayacak önlemleri makul bir güvenlik çerçevesinde ve yeterli kontrolü sağlayarak almak. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz."

Aksaklığın yeni bir süreç yada düzenlemeden kaynaklı bir aksaklık olmadığının altını çizen Turhan, "Dünyanın bütün borsalarında da zaman zaman aksaklıklar olabiliyor. Geçen yıl Nasdaq’da, Newyork’ta oldu. Özellikle seans açılış ve kapanışlarında çok miktarlı emrin birden sisteme yüklendiği anlar oluyor. O zamanlar biraz daha risk artıyor. Biz de riskleri zamanında fark edip almakla yükümlüyüz. Bundan sonra umarım en azından bu tip bir hata tekrar yaşamayız" dedi.