BIST 10.337
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.459,23
HABER /  DÜNYA

KILIÇDAROĞLU’NDAN SERT ELEŞTİRİLER (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs Emet ve Danışma Günü’nde İstanbul’da yaşanan olaylar sebebiyle İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mu...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs Emet ve Danışma Günü’nde İstanbul’da yaşanan olaylar sebebiyle İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu sert bir dille eleştirdi. “17 yaşındaki bir kız çocuğuna 1 Mayıs’ta yaptıklarınızdan ötürü acaba utanıyor musunuz?” diye soran Kılıçdaroğlu, Mutlu’nun ‘Taksim’de çukur var’ açıklamasına göndermede bulunarak, “Sayın Vali kusura bakma ama, ‘o çukurdaki sensin” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Mayıs’ın Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının dar ağacına gönderildiği tarih olduğunu belirterek, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bağımsız Türkiye için mücadele ettiklerini söyledi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bütün halkı kucakladığını ve halkın çıkarlarını sonuna kadar savunacaklarını söylediklerini belirten Kılıçdaroğlu, Gezmiş ve arkadaşlarının Türkiye’ye yabancıların dahi gölgesi düşmesin diye mücadele ettiklerini ifade etti.

“İDAM SEHPASINA GİDERKEN ONURLUYDULAR”
Kılıçdaroğlu, “O dönemin yetkilileri onları en ağır şekilde cezalandırdı. İdam sehpasına giderken onurluydular. İdam sehpasına giderken kararlıydılar, idam sehpasına giderken bağımsız Türkiye diye haykırdılar” dedi. Devletin yaptığı haksızlığın kolay kolay giderilemeyeceğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, devletin adalet dağıttığını, adalet dağıtması gereken kurumun adaletsizlik yapması durumunda toplumun vicdanında derin yaralar açacağını belirtti.

“HİÇBİR KİŞİ SİYASAL DÜŞÜNCESİ DOLAYISIYLA İDAM EDİLMEMELİ”
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının dar ağacına gönderilmesinin demokrasiye indirilen ciddi bir darbe olduğunu ve toplumun vicdanında akan kanı durdurmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, siyasal idamlara her zaman karşı çıktıklarını vurguladı. Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamının da toplumun vicdanını kararttığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Hiçbir kişi siyasal düşüncesi dolayısıyla idam edilmemeli. Düşünce özgürlüğünü savunuyoruz biz. İnsanı savunuyoruz biz. İnsanı savunuyorsanız, onun düşüncelerini de göreceksiniz, duyacaksınız ve saygı göstereceksiniz. Düşüncelerinden ötürü insanların idam edilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisinde karanlık noktaları olarak yerini almıştır. Üç fidanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Onları hiçbir zaman unutmayacağız” diye konuştu.

“17 YAŞINDAKİ BİR KIZA YAPTIKLARINIZDAN DOLAYI UTANIYOR MUSUNUZ?”
Galatasaray’ı şampiyonluğundan dolayı kutlayan Kılıçdaroğlu, Galatasaray’ı ve taraftarlarını yürekten kutladığını ifade etti. Şampiyonluğu kutlamak için güle oynaya taraftarların Taksim’e çıktığını ve hiçbir şeyin olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Taksim’de sevinçlerini kutladılar. Başarılarını kutladılar. Herkesi kucakladılar ve AK Parti’nin Valisi yeniden konuştu, efendim ‘oraya az sayıda Galatasaraylı gitmiş ve kısa süre kalmışlar. Kalabalık olsaydı, uzun süre kalsalardı belki onlarda çukura düşerlerdi.’ Sayın Vali kusura bakma ama ‘O çukurdaki sensin.’ Devletin Valisi olmak ayrı, iktidarın valisi olmak ayrıdır. Devletin valisi yasaları uygular. İktidarın valisi yasaları iter onun gözünde bir tek şey vardır. Koltuğuma nasıl yapışa bilirim ve Başbakan bana ne söyler. Talimatı oradan alır, onun için hukuk yoktur. Onun için konuştu. Konuştukça battı, battıkça konuştu. 17 yaşındaki bir kız çocuğuna 1 Mayıs’ta yaptıklarınızdan ötürü acaba utanıyor musunuz? Taksim 1 Mayıs için çok önemli. Orada insanlar özgürlük için bedel ödediler. Taksim’de bir yıl öncede kutlamalar yapıldı. Kimsenin burnu bile kanamadı. Barış içinde geçti Taksim… Şimdi siz bir sıkı yönetim ilan ettiniz. Köprülerin kanatları açıldı, vapur seferleri durdu, metro durduruldu, ne olur Allah aşkına, ne oluyor… Resim bayram kutlanıyor. Parlamentodan yasa çıkmış 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanacak. Kime ne zararı var. Orantısız güç kullanıyorlarmış, nasıl orantısız güç kullanıyorsunuz ki, insanlar yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor. Çünkü talimat gelmiş diktatörden, bayramı orada kutlamayacaksınız... Herkes de ‘evet’ bayram orada kutlanmayacak diye aynı emre itaat ediyorlar.”

“ŞİDDETE HER ORTAMDA KARŞI ÇIKARIZ”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını hükümetin iyi okumasını isteyen Kılıçdaroğlu, Taksim için yeniden İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidileceğini söyledi. Mahkeme tarafından yeniden Türkiye’ye bir ceza kesileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Hukuk devleti açısından Türkiye yeniden sınıfta kalacak. Barış varken, kavga ne, huzur varken, kavga nedir. İnsanların birbirlerini kucaklamaları varken, biber gazı, jop neden. Ama şunu açık yüreklilikle söyleyeyim; biz toplantı gösteri ve yürüyüşlerinde kim olursa olsun şiddeti asla kabul etmeyiz. Şiddete her ortamda karşı çıkarız. Devletin koruma görevlileri vatandaşın özgürce eylem yapmasının güvencesidir. Hukukta kural budur. Ben eylem yapacağım devlet benim düşüncemi açıklamam açısından beni korumak zorunda. Sosyal devletin görevi budur, hukuk devletin görevi budur” şeklinde konuştu.
Grup toplantısına Deniz Gezmiş’in arkadaşlarından Zihni Çetiner de bulundu. Çetiner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine grup toplantına katıldı ve konuşmaları dinledi.
(İHA)