BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  GÜNCEL

Borsa rekora doymuyor

İMKB, aralık ayını 2003'ün rekorlar ayı ilan etti ve bu ay içindeki sekizinci en yüksek düzeye dün ulaştı.

Abone ol

İMKB Endeksi bu haftaya 181 puanlık artışın sonucunda ulaştığı 18.387 puanla başladı.

Kasım ayında, yıllardır ulaşamadığı 16 binli rakamları gören İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Aralık ile birlikte kırmaya başladığı yıllık rekorlara bir yenisini ekledi.

İMKB-100 Endeksi bu haftaya 181 puanlık artışın sonucunda ulaştığı 18.387 puanla başladı. İMKB bu seviyeye 2000 yılı Mayıs ayından bu yana ilk defa çıktı. Diğer taraftan, dünkü kapanış İMKB'nin tüm tarihi boyunca gördüğü en yüksek 11'inci kapanış değeri oldu. Borsanın işlem hacmi de 1.5 katrilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

İMKB, Kasım ayındaki 16.408 puandan sonra, dün ile birlikte bu ay sekiz defa yılın en yüksek değerini yeniledi. Bu yükselişlerin büyük kısmı 1.2 katrilyon liralık hacmin üzeirnde hacimlerde gerçekleşti.

Bono ve tahvil piyasasında, bu piyasanın göstergesi olarak kabul edilen 26 Ocak 2005 vadeli tahvilin yıllık bileşik getirisi 0.19 puan düşerek 26.52'ye indi. Günlük ikinci el piyasada, son yılların en düşük değeri de bu şekilde oluştu.

DOLAR ARTTI

Diğer taraftan Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık dört bin lira artarak 1 milyon 432 bin liradan kapandı. İstanbul serbest piyasasındaki dolar satış değeri de cumartesi kapanışına göre dört bin lira artıp 1 milyon 434 bin liraya çıktı.

Resmi ve serbest piyasadaki döviz hareketinin nispeten artan talepten, talepteki artışın da yılsonu pozisyonlarının kapanmaya başlamasından kaynaklandığı ifade edildi. İç döviz piyasasındaki beklentiler çerçevesinde dolar kurunun önümüzdeki günlerde nispeten artan talebe göre hareket etmesi gerektiği de vurgulandı.

PARİTEDE YENİ ZİRVE

Diğer taraftan uluslararası piyasalarda Euro talebi dün de sürdü. Yeni Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın da güçlü Euro'ya karşı fazla tepki göstermeyeceğine duyulan inançla, en azından kısa vadede dolar pozisyonların da değişiklik olmayacağı görüntüsü kanıksandı.

Bu çerçevede, Euro/dolar paritesinin, 1.15-1.24 arasındaki yükselişine benzemese de yükselişini devam ettireceği ifade edildi.

Bununla birliket paritenin uzunca bir süre Euro lehine olacağı da ifade edildi. Kısa vadede olmamak kaydıyla Euro/dolar paritesinde 1.3-1.4 bandından söz edilmeye başlandı.

BORSADA BEKLENTİ VAR

Uluslararası döviz piyasalarındaki beklentilerin kısmen olumlu etkilediği İMKB, son yıllardaki aşırılaşmış değer kaybını, önümüzdeki günlerde yerine koymaya devam edecekmiş görüntüsü aksettiriyor. İMKB'nin kısa vadede 20 bini aşma ihtimalinden söz eden borsa uzmanları, özellikle Euro'nun değerlenmesinin hisse senedi yatırımcısının işine geleceğine işaret ediyorlar. Türkiye'nin Euro yoğun dış ticaretinin bu noktada olumlu olduğu belirtiliyor.

Hazine 875 milyon dolar borçlandı

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği 547 gün vadeli iskontolu dolar ihalesinde bileşik faiz yüzde 4.15 oldu. 9 aralık'taki 679 günlük ihalede yüzde 4.49 olan bileşik faiz hafifçe gerilerken Hazine dün net 875 milyon dolar borçlandı. İhalede 150 milyon dolarlık rot satışı da yapıldı

Hazine daha önce 9 Aralık tarihinde 679 gün vadeli dolar ihalesiz yapmış ve yüzde 4.49'dan 460 milyon dolar borçlanmıştı.

OPEC'teki ‘petrol yüksek’ fikri fiyatı düşürdü

Geçen hafta, soğuk geçecek kış beklentisive ABD'deki stokların daralmaya başlaması ile birlikte son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaşan petrol fiyatları yeni haftaya düşerek başladı.

Londra Petrol Piyasası'nda, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün vari fiyatı, 41 sent gerileyerek 29.64 dolara indi. New York Petrol Piyasası'ndaki ABD ham petrolünün vadeli varil fiyatı da 39 sent azalarak 32.63 dolara geriledi.

Petrol fiyatlarının gerilemesinde, 1 Ocak itibarıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in başkanlığına devir alacak olan Endonezya Petrol Bakanı Purnomo Yusgiantoro'nun, petrol fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade etmesi de etkili oldu.

Uluslararası ham petrol fiyatları, özellikle geçen haftasonu kapanışta, Irak Savaşı'ndan bu yanaki en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

Merkez'in anketinde büyüme beklentisi düştü

Merkez Bankası beklenti anketinde, yılsonu TÜFE tahmini yüzde 19.1 ile önceki ankete göre değişmezken, gelecek 12 aylık TÜFE beklentisi ise yüzde 14.1'den 13.9'a geriledi. Ankette, yıl sonu GSMH beklentisi ise yüzde 5.4'den 5.3'e indi.

Merkez Bankası'nın her ayın birinci ve üçüncü haftalarında olmak üzere ayda iki kez yaptığı ve değişik sayıda katılımcıyla gerçekleştirdiği Beklenti Anketi'nin sonuçları açıklandı.

Buna göre, Aralık'ın ilk anketinde yüzde 17-22 aralığında seyreden yıl sonu TÜFE öngörüsü, Aralık ayının ikinci anketinde de değişmeyerek aynı aralıkta kaldı.

Öte yandan, Aralık ayının ikinci anketinde, önceki ankete göre cari ayın uygun ortalama bileşik faiz oranı beklentisinde de yükselme gözlendi ve ortalama yüzde 25.2'den yüzde 25.3'e çıktı.

Döviz kurundaki beklenti değişmeyerek 1 milyon 450 bin 700 lirada kaldı.

Kaynak : Hürriyet