BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Borsa çakıldı dolar zirvede

Global piyasalar dünkü çöküşün şokunu atlatamadan bir kez daha sarsıldı. Piyasalar yeni bir satış dalgası ile karşı karşıya kaldı.

Abone ol

Global piyasalar dünkü çöküşün şokunu atlatamadan bir kez daha sarsıldı. Sabahki yumuşama sinyalleri kaybolurken, piyasalar yeni bir satış dalgası ile karşı karşıya kaldı.

BORSA: Günün ilk yarısında 34 binli rakamlarda tutunan borsa ikinci seansta gelen satışlarla bu seviyeyi kırdı. Borsa gün kapanışı yaklaşırken yüzde 4.6 düşüşle 33 bin 500'ün altına sarktı. Günü ise yüzde 3.83 kayıpla 33 bin 736 puandan tamamladı.

DOLAR: Güne 1.27'nin üzerinde başlayan dolar sonrasında 1.27'nin altını denemesine karşın öğleden sonra yönünü yeniden yukarı çevirdi. Dolar 1.2820 YTL'ye kadar çıkarak son 4.5 ayın zirvesine ulaştı.

EURO: Dolara göre daha hızlı bir hareketle 1.8170 YTL'ye tırmandı. Düne göre yüzde 1.8 değer kazandı.

ULUSLARARASI BORSALAR: Sert satışlar global borsaları vurdu. ABD'de yüzde 5'e yaklaşan düşüşlerin ardından Avrupa borsaları da ortalama yüzde 3-4 arasında değer yitirdi.

EURO/DOLAR PARİTESİ: Genelde dar bir bantta hareket etti. Merkez bankalarından gelecek açıklamayı bekleyen parite 1.42'nin hemen üzerinde hareket ediyor.

Borsa sabah saatlerinde hafif de olsa bir toparlanma çabası gösterdi ancak bunda başarılı olamadı. Özellikle ikinci seansta Goldman Sachs'ın bilançosunun gelmesi ve şirketin kârındaki yüzde 70'lik düşüş piyasada olumsuz bir hava yarattı. Ayrıca dünyanın en büyük sigorta şirketi olan American İnternational Group (AIG) hakkındaki spekülasyonlar ve şirket hisselerindeki yüzde 50'lik düşüş piyasayı dağıttı.  

İMKB 44 binin altına inerken 43 bin 500 bölgesinde dengelenmeye çalıştı. Gün sonunda borsada işlem gören hisse senetleri yüzde 3.83 değer yitirirken kapanış 33 bin 736 puandan gerçekleşti.

Piyasadaki yoğun satış baskısının devam ettiğini belirten uzmanlar, 32 bin 500'lerin borsada önemli destek konumunda bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, endeksin 32 bin 500 puanı kırmaması durumunda bir toparlanma yaşanacağını, ancak piyasanın asıl rotasını yurtdışının belirleyeceğini ifade ediyor.

Taksim Menkul Değerler Satış ve Pazarlama Bölüm Yönetmeni Cenk Kalım, endeksin bu yıl 32500 seviyesine kadar geri çekildiğini hatırlatarak, "32500 bölgesi ana destek konumunda bulunuyor. Yukarı doğru hareket yaparsa hacimli olarak 35000 hacimli olarak kırılması ve endeksin bu seviyenin üzerinde kapanış yapması gerekiyor" dedi.

SİGORTA HİSSELERİ ÇÖKTÜ

Yurtışında AIG hiselerinde yaşanan satış baskısı İMKB'deki sigorta hisselerinde de etkisini gösterdi. Sigorta sektörü endeksi, gelen satışlarla yüzde 6'nın üzerinde değer yitirdi.