BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Bordo bereli deprem! Zekai Aksakallı niye alındı şok iddia

TSK'daki bordo bereli depremin etkileri sürüyor. Zekai Aksakallı'nın görevden alınması sonrasında Özel Kuvvetler'de kriz yaşanırken, onunla birlikte 10 generalin bırakacağı iddiası gündemi salladı. Peki Zekai Aksakallı neden görevden alındı? Bununla ilgili kulislerde 3 iddia var.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde etkin rol oynayan Özel Kuvvetler Komutanı (ÖKK) Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2. Kolordu Komutanlığı’na atanması bomba etkisi yarattı.

Bu atamadan sonra TSK kulislerinde çeşitli iddialar konuşulurken Aksakallı’nın istifa dilekçesini hazırladığı ve bu hafta içinde emekliliğini isteyeceği ileri sürüldü.

Zekai Aksakallı'nın istifa iddiaları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş yorumlar geldi. Ürdün'e giderken havaalanında son dakika açıklamalar yapan Erdoğan, "Askerlikte kırgınlık gibi bir kavram olmaz. Nerede görev verilirse asker gider görevini orada yapar. Zekai Aksakallı değerlendirilmeler sonucu 2. Kolorduya atanması teklif edildi. Görevine devam edecektir" dedi.

KULİSLERDEKİ 3 İDDİA AKSAKALLI NEDEN ALINDI?

Aksakallı’nın atamasıyla ilgili siyasi ve askeri kulislerde öne çıkan üç iddia şöyle:

1- ÇOK POPÜLER OLDU : Fırat Kalkanı harekâtında ön plana çıkması ve uyarılara rağmen aşırı medyatik olmasından Genelkurmay Karargâhı rahatsızlık duydu. Bu nedenleAksakallı’nın görev yerinin değiştirilmesine Karargâh karşı çıkmadı.

2- KARARGAHTA YOKTU: Zekai Aksakallı, 15 Temmuz gecesi Ömer Halisdemir’e verdiği emirle, Özel Kuvvetler’in FETÖ’cülerin eline geçmesini önlese de, o gece karargâhta olmamasından sivil irade rahatsızlık duydu.

3-
GENÇ BİRİ İSTENDİ : Hükümet, görev yaşamının önemli bir kesimini Özel Kuvvetler’de geçiren ve ÖKK olarak 4 yılı geride bırakan Zekai Aksakallı’nın yerine genç bir komutanla kuvvetin gençleştirilmesini istedi.

İKNA EDİLEBİLDİ Mİ?
Kulislerde ayrıca Aksakallı’nın, yakın çalışma arkadaşları tarafından TSK’da kalması için ikna edilmeye çalışıldığı ve ‘şimdilik’ ayrılmayacağı da öne sürüldü. Buna göre yakın çevresi Aksakallı’ya terör örgütlerinin hedefinde olması nedeniyle TSK içinde kalmayı önerdi.

ZEKAİ AKSAKALLI'NIN YERİNE KİM GELDİ?
Genelkurmay Başkanı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’na (ÖKK) yeniden tuğgeneral rütbesinde bir komutan getirildi. 2. Özel Kuvvet Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, Özel Kuvvetler Komutanı olarak atandı. Bu atamayla ÖKK’da rütbe ‘kor’luktan ‘tuğ’luğa inmiş oldu.

Zekai Aksakallı kimdir ve nereli? 15 Temmuz'daki olay görüntüsü