BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.401,40
HABER /  GÜNCEL

Borçlular için kapsam genişletiliyor

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında kapsamın oldukça geniş tutulmasına yönelik bir eğilimin bulunduğunu söyledi.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 74 sayfadan oluşan ve tabloların da yer aldığı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının sunumunu 1,5 saatte yaptı.

Sunumun ardından Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışmaya son şeklinin henüz verilmediğine işaret eden Şimşek, kapsamın oldukça geniş tutulmasına yönelik bir eğilimin bulunduğunu belirtti.

Şimşek, ''Yazılan rakamlar; özellikle sosyal güvenlik alacakları boyutuyla biraz gerçekçi olmayan rakamlardır. Kağıt üzerinde muhtemelen doğru rakamlardır ama tahsil edilebilir alacağı baz oluşturması anlamında yüksek rakamlar'' dedi.

Bakan Şimşek, bu hafta içerisinde yapılacak bir-iki toplantı sonrasında çalışmanın son şeklini alacağını ifade etti.

Bir gazetecinin, ''Kapsam tartışması mı yoksa taksitlendirmeyle ilgili mi bir tartışma var, neden son şekli verilemiyor?'' sorusuna Şimşek, ''Genele ilişkin çalışma bitince, sizinle paylaşalım, o detaylara giremem'' karşılığını verdi.

Şimşek, mükellefleri, yapılandırmaya gittiklerinde başlangıç tarihinin, tasarının yasalaştığı tarih olmayacağı şeklinde uyardıklarını belirtti.

''KORUMA OLMASIN''

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tasarının sunumundan önce milletvekilleri, usul hakkında söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, anayasanın, bütçenin nasıl hazırlanacağını düzenlediğini ancak Hükümetin bu kuralları uygulamamayı adet haline getirdiğini söyledi. Özyürek, bütçenin, hukuki açıdan tartışmalı olduğunu iddia etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, milletvekillerinin konuşma süreleriyle ilgili önergeyi eleştirdi. Kaplan, bakanlıkların bütçe görüşmelerinde hem milletvekillerine hem de gruplar adına söz verilmesini istedi. Kaplan, ayrıca bakanlıklardan, bütçe dokümanlarını 3 gün öncede kendilerine iletmesini talep etti.

CHP İzmir milletvekili Harun Öztürk de Maliye Bakanlığının bütçe gerekçelerini, anayasada belirtilen süre içerisinde TBMM'ye iletmesi gerektiğini söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da bütçe görüşmelerinde korumaların bulunmamasını istedi, ''Korkuyorum. Komisyon içinde korumalar, polisler olmuyor'' dedi.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Orta Vadeli Programın Resmi Gazete'de ilanından komisyona geliş süresinin 4 ay olduğunu ancak şimdi bu sürenin 1 haftaya indiğini belirtti.

Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın da bakanlıkları, sözlü olarak daha önce dokümanları komisyona ulaştırması konusunda uyardığını ancak yeniden uyarıda bulunacağını bildirdi.