BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  GÜNCEL

Bomba kulis! Başbakan ve bazı bakanlar vekillikten istifa edip...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuracağı yeni hüküme, Meclis dışındaki isimlerden oluşacak... Milletvekili seçilen mevcut bakanların yeni bakanlar kurulunda da yer alabilmesi için kulislerde konuşulan bomba iddiayı Abdülkadir selvi yazdı...

Abone ol

SEÇİMLERİN ardından cevabı en çok merak edilen şey Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuracağı hükümette kimlerin bakan olacağı konusu. Başbakan Binali Yıldırım ve mevcut bakanlardan tekrar milletvekili seçilenler yeni kabinede yer alacak mı? Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne göre bakanlar kurulu üyelerinin Meclis dışındaki isimlerden kurulması gerekiyor. Bu haliyle mevcut bakanlardan yeniden milletvekili olanların yeniden bakan olmalarının önü kapalı görünüyor. Ancak kulislerde Başbakan Yıldırım ve bazı bakanların yeniden bakanlık koltuğuna oturması için çok çarpıcı bir formül konuşuluyor. AK Parti kulislerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın yeni görevinin ne olacağıyla ilgili farklı iddialar da dolaşmaya devam ediyor.

SONUÇ KESİNLEŞMEDEN VEKİLLİKTEN İSTİFA MI EDECEKLER? AK Parti kulislerini yakından takip edenlerin başında gelen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bomba bir iddiayı gündeme getirdi. Milletvekili seçilmiş mevcut bakanlar için YSK kararına bağlı olmak üzere yeni bir formül aranıyor. Buna göre: Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Milletvekili Kesin Listelerini açıklamadan önce yeniden milletvekili seçilen bazı bakanlar milletvekilliğinden istifa ederek yerlerini listede kendilerinden sonraki isimlere bırakacaklar ve yeniden bakanlık koltuğuna oturacaklar... Tabii ki bunun uygulanır olup olmadığı YSK'nın kararına bağlı olacak.

SADECE SORMAKLA YETİNİYORUM DEDİ AMA... İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısının ilgili bölümü: "Bakanların Meclis’te komisyon başkanlıklarına getirilmesi üzerinde duruluyor ama bu konuda karar netleştirilmiş değil. Bu arada YSK’nın 27.04.2018 tarihli 307 numaralı kararı var. Adayların istifasıyla ilgili 5. maddede, ”Seçim takvimine göre, 29 Mayıs 2018 Salı günü saat 15.00’ten sonra ölüm veya istifa nedeni ile aday listelerinde oluşacak eksikliklerin tamamlanması mümkün olmadığından, bu kişilerin seçilmiş bulunmaları halinde istifalarının hüküm ifade edeceğine ve yerlerine kendilerinden sonra gelenlerin seçilmiş sayılacaklarına” deniliyor. YSK’nın kararına göre kesin sonuçlar açıklanmadan, başbakan ve bazı bakanlar istifa edip, kabinede yer alsa, yerlerine kendilerinden sonra gelenler milletvekili olabilecek mi?

Bir yorum yapmayacağım, şimdilik sadece sormakla yetineceğim. Çünkü bu konuyu ancak YSK aydınlatabilir."

YILDIRIM MECLİS BAŞKANI MI CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI MI OLACAK?.. Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’nı istediği biliniyor. Ama dünden itibaren cumhurbaşkanı yardımcılığı konuşulmaya başlandı. Meclis Başkanlığı için Binali Yıldırım’la birlikte Hayati Yazıcı ve Bekir Bozdağ isimleri de gündemde.

MECLİS'E AĞIRLIK VERMEYEN BİR YÖNETİM ŞEKLİ... Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece hükümet kurmayacak. Aynı zamanda MHP ile ilişkilerin yönetilmesini sağlayacak. Bu dönem aynı zamanda diğer partilerle ilişkilerin de sıcak tutulmasını gerektiriyor. Bütçe ve zorunlu düzenlemeler dışında Meclis’e ağırlık vermeyen bir yönetim şekli düşünülüyor.