BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bomba ihbarı yapan mail bulundu

Ankara'da bomba ihbarını yaptığı belirtilen mailin sahibi Balıkesir'de ortaya çıktı. O mail şu anda 23 yaşındaki bir isme ait!

Abone ol

Ankara'da bir ihbar üzerine durdurulup aranan silah yüklü kamyonla ilgili olarak ihbarcıların kimlik tespitine çalışılırken, sürpriz bir gelişme yaşandı. Emniyete kamyonun ihbar edildiği "mehmetali06168" isimli mailin sahibi Balıkesir'de ortaya çıktı.

Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 2. sınıf öğrencisi A.B.A. (23), söz konusu mail adresini medyada çıkan haberlerin ardından araştırdığını, boş olduğunu görünce de kendi adına kayıt yaptırdığını söyledi.

Amacının emniyet birimlerine yardımcı olmak olduğunu söyleyen A.B.A.,
mail adresini aldığı günden beri yüzlerce mesaj geldiğini, bu adres üzerinden açtığı sayfanın da binlerce ziyaretçi tarafından görüntülendiğini söyledi.

"Gerçek ihbarcı ben değilim" diyen A.B.A., sahte ihbar mailinin Amerika'da çıkan adresinin de sahte olduğunu düşündüğünü, emniyetin servis sağlayıcı Microsoft şirketiyle iletişime geçmesi halinde gerçek ihbarcıya ulaşılabileceğini söyledi.

A.B.A. olayı şöyle anlattı:

"HABER YAPILDIĞINDA MAİL BOŞTU"

"İhbarı yapan kişinin mail adresini haberlerde görür görmez merak ederek bu adrese ulaşabilirmiyim diye adresi kontrol ettim. Daha sonra adresin sahibi olmadığını anlayınca hemen kayıt yaptırarak bu adresi acaba kimler ekleyecek, kimler mail atacak, kimler benle iletişime geçecek diye beklemeye koyuldum. Tabii bu bekleme sırasında birçok kişiden mail geldi.

"ÖNEMLİ KİŞİLER LİSTEYE EKLEDİ"

Birçok önemli kişi beni listesine ekledi, benle görüşmek istediklerini söylediler. Çok kötü sözler de sarfettiler. Tabi muhatabı ben olmadığım için dikkate almadım. Daha sonra emniyet bu kişiyi arıyordu, IP adresi üzerinden ulaşılabilir diye. Kimilerinin yansıma üzerinden gönderilmiş dediği IP adresine ben ulaşılamayacağını düşünüyorum. Çünkü o tarz çok program var. Zaten bu adres de internet ortamına düştüğü için 'önemsiz posta' klasörüne yüzlerce e-posta geldi aynı yöntemle. Bu nedenle emniyetin bu adrese ulaşabileceğini zannetmiyorum. Ancak, benim kendi düşünceme göre, bu ihbarı yapan kişi o adresi kullanmadan önce varlığını, yokluğunu iyice kontrol etmiştir.

MAİL İÇİN SAHTE İSİM KULLANILMIŞ

[PAGE]

SAHTE İSİM KULLANILMIŞ

Çünkü yaptığı ihbardan sonra başka birisinin üzerine kalmasın diye, tamamen anonim olması düşüncesiyle bu sahte adresi kullanmıştır. Emniyet bu eposta servisini sağlayan Microsoft şirketiyle iletişim kurarsa bu adresin daha önce alınıp alınmadığıyla ilgili, kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili bilgi alabilir. Düşünceme göre tüm sorgular IP adresine kaydoluyor. Şu an ben bir adres almak istesem sorgu yaptığım zaman otomatik olarak Microsoft sunucularına kaydoluyor.

Emniyet bu şirketten talepte bulunarak adresin gerçek IP adresine ulaşabilir. Bu olmasa bile adres belki daha önce kulanılmış olabilir. 2002, 2003, 2004 yıllarında kullanılmış ve daha sonra kullanılmadığı için kapatılmış olabilir. Benim daha önce internet üzerinden web güvenliği konusunda çok çalışmalarım olmuştu, emniyete belki bir yardımım olabilir diye bu adresi web güvenliği, e-posta güvenliği konusunda bazı yöntemlerle almaya çalışacaktım. Baktım ki adresin sahibi yok, hemen kaydını yaptırarak en azından kimler tarafından irtibat kuruluyor, kimler e-posta gönderip benimle iletişime geçecek düşüncesiyle aldım bu adresi.

Ancak, bu adresin sahteliğiyle ilgili birşeyin de gözden kaçırılmaması gerekir. Bu eposta hizmetini sağlayan şirket aynı şekilde uzantısı olan epostalarından başka bir kişiye ileti gönderdiğinde imza kısımlarında reklamları geçer. Yani anonim olarak değil de o adres üzerinden gönderilmiş olsaydı emniyete ulaşan iletinin altında o şirkete ait bir reklam ibaresi yer alır. Ancak bu yoksa bu adresin sahteliği hakkında emniyet daha ilk anda bir açıklama yapabilirdi basına, sahte olduğuyla ilgili. Çünkü bu adres gündemde çok kaldı"

"UYGUR TÜRKLERİ İÇİN YAPTIM"

A.B.A., adresine en fazla mesajın medya kuruluşlarından geldiğini anlattı. Önemli gazete ve televizyonların röportaj talebinde bulunduğu sahte mailin sonradan sahibi olan A.B.A., bu mail üzerinden göreceği ilgiyi tahmin ettiği için bunu Uygur Türkleri'nin sesini duyurmak amacıyla yaptığını kaydetti.

"İHBARI YAPANLA BİR BAĞLANTIM YOK"

Balıkesirli 23 yaşındaki öğretmen adayı A.B.A., yaklaşık 10 yıldır bilgisayarlar ile haşır neşir olduğunu, iyi derecede İngilizce ve Uygurca bildiğini anlattı.

Bilgisayar üzerinde kendini geliştiren A.B.A., kendine o kadar güveniyor ki, hacker'lara karşı hacker'lık dahi yapıyor. notlarını öğrenmek için üniversitenin veri tabanına istediği zaman girebilen A.B.A, askeri mühimmat yüklü kamyonla alakalı ihbarı yapan şahıs ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

"İçin son derece rahat" diyen A.B.A., "Ben bu adrese girip yaptığım görüşmelerle alakalı herhangi bir sıkıntı içinde değilim, şu an bu konuda rahatım. Gerçekleri de kamuoyuna açıklamak gerekiyordu. Hacker saldırıları yapıldı, eposta adresine çapraz saldırılar düzenlendi. Ben bu saldırıları kontrol ettiğimden java ayarları bunları çalıştıran komutları yine aktif ettiğim için kimse bu adrese sahip olamadı. Adresi üzerinden emniyete ihbar yapan kişiyle benim herhangi bir bağlantım yoktur. Sadece ben bu adresi haberlerde gördüğüm için konu da riskli olunca emniyete katkım olabilir düşüncesiyle adresi almaya çalıştım" dedi.